Connect with us

Activitate parlamentara

Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale. 25 martie 2015

Marţi, 24 martie, membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale s-au întâlnit, în şedinţă comună, cu membrii Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi şi ai Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi ale Camerei Deputaţilor şi cu membrii comisiilor omoloage de la Senat, precum şi cu cei ai Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului. Motivul sedintei comune l-a reprezentat audierea celor 17 candidaţi propusi pentru ocuparea a 6 posturi vacante din Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Membrii celor 6 Comisii reunite au analizat documentele depuse pentru fiecare candidat.

Înainte de numărarea voturilor, deputatul Nicolae Păun, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, a părăsit, în semn de protest, lucrările Comisiiilor reunite. Motivul pentru care a recurs la acest gest este ca, in opinia sa, este inadmisibil ca între cei 9 membri ai Colegiului Director ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să nu existe nici un reprezentant din partea Grupului pentru minorităţi naţionale, altele decât cea maghiară, si ca se politizeaza activitatea acestei instituţii – dovada, faptul ca 8 membri din Colegiul amintit aparţin partidelor politice parlamentare, iar preşedintele acestuia a fost, de la infiintare, un maghiar. Dupa opinia deputatului Nicolae Paun, reprezentantul romilor in Parlamentul Romaniei, dacă activitatea CNCD nu ar fi fost atât de politizată de partidele româneşti care s-au succedat la conducerea României din 2000 încoace, ar fi fost corect ca toate minorităţile reprezentate în Parlament – cele 18 plus maghiarii – să aibă câte un reprezentant în Colegiul de conducere al CNCD, organizaţiile civice pentru apărarea drepturilor omului să aibă măcar 2 reprezentanţi în loc de unul şi să mai existe încă un reprezentant din partea Institutului Român pentru Drepturile Omului. Consecvent în atitudinea sa, deputatul Nicolae Păun nu a semnat avizul comun, alături de celelalte 5 Comisii participante la audieri, ceea ce face ca legalitatea avizului dat de Comisiile reunite şi validarea candidaţilor votaţi să fie viciată procedural. Din cauza nerespectării dreptului de reprezentare a celor 18 minorităţi în Colegiul Director al CNCD, candidatul sprijinit de Grupului pentru minorităţi naţionale şi de Partida Romilor Pro-Europa, Ilie Dinca, nu a întrunit numărul de voturi necesar validării.

Urmare a numărării voturilor parlamentarilor prezenţi, s-a constatat că din totalul celor 57 de buletine de vot, 55 de au fost valabile. Candidaţii validaţi prin voturile Comisiilor reunite au fost: Csaba Ferenc Astalozs, 47 de voturi – acesta fiind si actualul presedinte al CNCD, urmat de Luminita Gheorghiu – 44 de voturi, Petre Florin Manole – 41 de voturi, Cristian Jura si Tiberiu Dragos Nita.

În a doua parte a zilei, membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale s-au întrunit pentru a dezbate ordinea de zi. Sedinta a fost condusa de presedintele acesteia, deputatul Nicolae Paun. Dintre cele 7 puncte trecute pe ordinea de zi, 3 au primit aviz favorabil. In ordine, acestea au fost: Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2014 privind realizarea unor angajamente ce derivă din hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului Moldovan şi alţii împotriva României nr.2 din 12 iulie 2005.

A primit aviz favorabil, cu majoritate de voturi, si de Propunerea legislativă de modificare şi completare a Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi al altor acte normative.

Vot favorabil, cu unanimitate de voturi, a primit si Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(2) al articolului 18 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință