Connect with us

Economie

Comisia Europeană plăteşte prima cerere de plată a României, de 2,6 miliarde euro, din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă

Planul de redresare şi rezilienţă al României va fi finanţat cu 12,1 miliarde de euro granturi şi 14,9 miliarde de euro împrumuturi

Plata de joi, în valoare de 2,6 miliarde de euro (1,8 miliarde de euro granturi şi 0,8 miliarde de euro împrumuturi), a fost posibilă în urma îndeplinirii de către România a celor 14 obiective legate de prima tranşă, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Ele acoperă câteva reforme care contribuie la tranziţia digitală, precum şi în domeniile de mobilitate sustenabilă, decarbonizare, audit şi control, educaţie şi sănătate, dar şi măsuri preliminare în reformarea sistemului de pensii şi al fiscalităţii.

De asemenea, sunt incluse măsurile pentru sprijinirea afacerilor şi pentru asigurarea bunei guvernanţe a ţării.

La fel ca pentru toate statele membre UE, plăţile din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU, se bazează pe performanţă şi depind de implementarea de către România a investiţiilor şi reformelor stabilite în Planul său de Redresare şi Rezilienţă.

În 31 mai 2022, România a prezentat CE cererea de plată pe baza îndeplinirii celor 14 obiective stabilite în Decizia de punere în aplicare pentru plata primei tranşei. În 15 septembrie 2022, Comisia Europeană a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României.

Opinia favorabilă a Comitetului economic şi financiar privind cererea de plată a deschis calea pentru ca CE să adopte o decizie finală privind plata fondurilor.

Planul de redresare şi rezilienţă al României va fi finanţat cu 12,1 miliarde de euro granturi şi 14,9 miliarde de euro împrumuturi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință