Connect with us

La zi

Cod portocaliu de vijelii puternice în jumătate de ţară. Avertizare de caniculă şi disconfort termic în sud

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pe parcursul întregii zile în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi jumătatea de nord a Moldovei, precum şi în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali.

În aceste zone, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală de 70…90 km/h, grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp.

Totodată, a fost emisă şi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică care vizează, pe parcursul zilei de luni, judeţele Argeş, Braşov, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Covasna, Bacău şi Vaslui, integral, şi Vâlcea, Gorj şi Mehedinţi, parţial.

Meteorologii notează că în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp.

Pe de altă parte, pentru sudul ţării a fost emisă o avertizare Cod portocaliu de temperaturi deosebit de ridicate, caniculă şi disconfort termic accentuat.

Judeţele vizate de avertizarea de caniculă sunt Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov, integral, Tulcea şi Constanţa, parţial. Cod portocaliu de caniculă este şi în Capitală.

Astfel, până marţi la ora 10:00, în sud-estul Olteniei, sudul şi estul Munteniei şi în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, până marţi dimineaţa va fi Cod galben în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei şi al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului şi pe litoral, unde se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată. În aceste zone, maximele se vor situa între 30 şi 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi. Pe alocuri nopţile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând şi depăşind uşor 20 de grade.

Vremea va fi caniculară şi cu disconfort termic accentuat în Bucureşti, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, potrivit prognozei speciale pentru Capitală, publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Cerul va fi variabil, dar mai ales spre seară şi la începutul nopţii va creşte probabilitatea pentru înnorări, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, averse şi descărcări electrice. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade, iar cea minimă va fi de 18…21 de grade.

Canicula va persista şi marţi, disconfortul termic se va menţine accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat ziua şi slab noaptea. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 37 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință