Connect with us

Educatie

CNE: Testarea din şcoli sau cum se pasează responsabilitatea de la o instituţie la alta

În data de 9 octombrie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat folosirea a 70 de milioane de teste non-invazive în unităţile de învăţământ

În data de 9 octombrie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat folosirea a 70 de milioane de teste non-invazive în unităţile de învăţământ, care ar urma să fie achiziţionate pentru testarea periodică a elevilor şi cadrelor didactice, ca urmare a creşterii accelerate a numărului de infectări cu virusul COVID-19.

În plin val 4 al pandemiei, când procesul de testare în unităţile de învăţământ este aproape inexistent, guvernanţii pasează responsabilitatea de la o instituţie la alta, fără a adopta măsuri concrete în teritoriu. La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Florin Cîţu şi ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România urgentarea omologării testelor non-invazive pe bază de salivă, pentru ca procedura de licitaţie şi achiziţie să fie demarată cât mai rapid. Într-un interviu acordat recent, directorul ANMDMR a explicat faptul că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii în omologarea sau avizarea unor astfel de dispozitive medicale, ele fiind, în fapt, aprobate de Comisia Europeană.

Ulterior, preşedintele Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate – aceeaşi instituţie care nici până la acest moment nu a reuşit să demareze toate procedurile necesare achiziţiei de device-uri pentru şcoala online – a precizat că licitaţiile pentru testele rapide non-invazive se vor finaliza în aproximativ două săptămâni.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră total inacceptabilă situaţia achiziţiei testelor non-invazive în şcoli şi solicită ferm Guvernului României, prin Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, tratarea cu celeritate a acestei probleme şi urgentarea, de către Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, a procesului de licitaţie a testelor pentru şcoli, în aşa fel încât răspândirea comunitară a virusului COVID-19 în unităţile de învăţământ să fie redusă. În contextul în care majoritatea statelor europene au procedat la menţinerea şcolilor deschise în format fizic, dar care au şi asigurat măsuri de protecţie sanitară pentru elevi şi profesori şi care au dotat şcolile cu infrastructură specifică, considerăm că este absolut necesar ca autorităţile din România – oricare ar fi ele – să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziţie a testelor non-invazive.

„Stimaţi decidenţi, numărăm dramele a zeci de familii infectate cu COVID-19! Nu aşa arată normalitatea în care voi credeţi că trăim, nu aşa arată şcoli sigure pentru elevi şi pentru profesori! Ignoranţa autorităţilor este un atentat la sănătatea şi la securitatea naţională, transformând unităţile de învăţământ în veritabile focare de infecţie. Lipsă de asumare şi de viziune, lipsă de consultare şi incoerenţă în decizii, cu pasarea responsabilităţii de la o instituţie la alta, unde elevii sunt prinşi la mijloc – până când toate acestea? Care este preţul dezinteresului statului şi cine îl va plăti?”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință