Connect with us

Sanatate

CNAS: De la 1 iulie este decontată testarea pentru HIV-SIDA a gravidei neasigurate

Începând cu data de 1 iulie este decontată testarea pentru HIV-SIDA a femeilor gravide neasigurate, a declarat Iulia Stoea, director în cadrul CNAS.

Iulia Stoea a participat miercuri online la dezbaterea „Infecţia HIV în România – prevenire, diagnostic, tratament, protecţie socială” – organizată de Federaţia UNOPA în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Centrul Român HIV/SIDA, Academia Europeană HIV/SIDA şi Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

„Este o notate începând cu data de 1 iulie intrarea în vigoare a testării pentru HIV-SIDA la gravidele care nu fac dovada calităţii de asigurat. Până la această dată în cadrul sistemului se decontau aceste testări numai pentru gravidele asigurate. În ceea ce priveşte prevenţia la nivelul medicului de familie, este reglementată prevenţia tuturor bolilor cu transmitere sexuală ca şi componentă a consultaţiei de prevenţie începând din adolescenţă. În cazul supravegherii gravidei, medicul de familie recomandă printre alte investigaţii necesare şi poate elibera un bilet de trimitere pentru testarea HIV. La fel, în cadrul consultaţiilor de planificare familială acordate de medicul de familie se recomandă pentru gravide testarea HIV”, a spus Stoea.

Potrivit acesteia, în ambulatoriul de specialitate şi în spitalizare de zi sunt reglementate servicii de diagnostic referitoare tot la gravidă – supraveghere unei sarcini normale, servicii care cuprind consultaţii de specialitate, mai multe investigaţii de laborator, cât şi testarea pentru HIV-SIDA.

De asemenea, pentru bolnavii confirmaţi cu HIV-SIDA se permite accesul direct în ambulatoriul de specialitate fără bilet de trimitere, la fel şi la serviciul de spitalizare de zi pentru monitorizarea afecţiunii. „Acestea sunt serviciile specifice decontate de sistem”, a spus Iulia Stoea.

Ea a menţionat că pentru persoanele neasigurate nu este reglementat un pachet minimal de servicii paraclinice.

„Aceste persoane în general nu au acces la testare în ambulatoriu. În aplicarea Legii 95 de la 1 iulie persoanele neasigurate au dreptul la testare pentru virusul hepatitic B, C şi HIV-SIDA doar la gravidă”, a arătat directorul.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință