Connect with us

Sanatate

CNAS: Au fost semnate 99,5% din actele adiţionale cu furnizorii de servicii medicale. Mai multe societăţi profesionale ale medicilor contrazic însă CNAS

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au precizat că până luni au fost semnate deja 99,5% din actele adiţionale cu furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (26.461 faţă de 26.596 de acte adiţionale anterioare datei de 30 iunie 2024).

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, pentru semestrul I şi trimestrul III al anului 2024, valorile garantate ale punctelor „per capita” şi pe serviciu medical se menţin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023″, astfel:

* în asistenţa medicală primară – valoarea punctului per capita – 12 lei, valoarea punctului pe serviciu – 8 lei;
* în asistenţa medicală ambulatorie – valoarea punctului pe serviciu – 4,50 lei;
* în asistenţa medicală dentară se menţine valoarea orientativă a plafonului de 6.000 lei/lună.

„CNAS înţelege dificultăţile cu care sunt confruntaţi furnizorii de servicii medicale. În acest sens a depus şi depune permanent eforturi considerabile pentru a menţine valorile de punct la nivelul actual. În scopul creşterii valorii punctului pentru furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul clinic de specialitate, instituţia a întreprins demersuri către autorităţi, vizând materializarea acestui obiectiv începând cu trimestrul IV al anului 2024”, a afirmat aceeaşi sursă.

CNAS precizează că pe parcursul lunilor februarie – martie 2024 a iniţiat întâlnirile cu grupurile de lucru ale Colegiului Medicilor din România (medicină de familie, asistenţă medicală de specialitate clinică în ambulatoriu, asistenţă medicală spitalicească), cu Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cu Colegiul Farmaciştilor din România, cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în sistemul sanitar din România, cu Colegiul Fizioterapeuţilor din România, cu reprezentanţi ai furnizorilor de dispozitive medicale, cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical precum şi cu asociaţii de pacienţi.

Totodată, susţine CNAS, începând cu luna aprilie a fost demarată activitatea de consultări cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical, iar în data de 13 mai 2024 au avut loc negocierile cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, având ca obiect proiectul Hotărârii de Guvern de modificare şi completare a Contractului-cadru, precum şi proiectul de Ordin de modificare şi completare a Normelor metodologice de aplicare a acestuia.

Colegiul Medicilor din România a solicitat luni soluţionarea „de urgenţă” a problemelor generate de condiţiile prevăzute în contractele de prestări servicii medicale, în contextul în care sursa de finanţare pentru trimestrul IV al acestui an „nu este precizată”.

Potrivit CMR, Hotărârea de Guvern nr. 687/2024 a generat „ambiguităţi” privind perioada prelungirii contractelor şi valoarea garantată a punctelor per capita şi pe serviciu medical, pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024.

Mai multe societăţi profesionale ale medicilor contrazic informaţiile transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate despre semnarea a circa 99,5% din actele adiţionale ale furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări şi spun că cifra „nu corespund realităţii”.

„Am citit cu stupoare comunicatul recent al CNAS care afirmă că, în acest moment, circa 99,5% din actele adiţionale ale furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări sunt deja semnate. Aducem în atenţia opiniei publice faptul că respingem această încercare de intimidare prin vehicularea unor cifre care nu corespund realităţii. (…) Anunţăm CNAS că nu ne lăsăm intimidaţi de o cifră care nu corespunde realităţii şi ne exprimăm indignarea că, după atâţia ani, CNAS încă nu s-a vindecat de metodele de intimidare cu care ne-a obişnuit în ultimii 15 ani, contrar afirmaţiilor că este o instituţie transparentă”, afirmă reprezentanţii organizaţiilor profesionale într-un comunicat de presă transmis, marţi, AGERPRES.

Reacţia vine de la Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator şi Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă.

Potrivit acestora, în unele judeţe, medicii de familie nu au primit până în prezent actele adiţionale la semnat. În aceeaşi situaţie sunt şi medicii de familie aflaţi în contract cu COPSNAJ.

„Preţul serviciilor prestate de către furnizorii de servicii medicale în medicină primară şi ambulatoriul de specialitate în trimestrul IV (1 octombrie – 31 decembrie 2024) nu este determinat sau determinabil. Prin urmare, actul adiţional la Contractul de furnizare de servicii medicale, cu valabilitate impusă abuziv şi pentru trimestrul IV, este lovit de nulitate fără a cunoaşte preţul/contravaloarea serviciilor medicale pe care medicii se obligă să le acorde”, mai afirmă aceeaşi sursă.

Reprezentanţii organizaţiilor profesionale solicită CNAS să probeze „real” „interesul major de a asigura accesul pacienţilor la servicii medicale în cele mai bune condiţii în asistenţa medicală prespitalicească”, prin prezentarea situaţiei reale şi remedierea de urgenţă a aspectelor de nelegalitate a actelor adiţionale menţionate şi afirmă că, în caz contrar, medicii de familie şi medicii din ambulatoriul de specialitate se văd nevoiţi să se adreseze forurilor competente pentru a nu ajunge în situaţia „vătămării” drepturilor pacienţilor începând cu 1 octombrie 2024.

„Facem precizarea că majoritatea colegilor din judeţele unde actele adiţionale sunt deja semnate au semnat actele adiţionale cu obiecţiuni, amendând nu doar lipsa finanţării din ultimul trimestru, dar şi dubla sancţiune pentru prescrierea eronata a unor reţete, reglementare recent apărută în modificările publicate în MO, în ciuda negocierilor care au avut loc, anterior publicării, între CNAS şi CMR”, susţine aceeaşi sursă.

Luni, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au precizat că au fost semnate deja 99,5% din actele adiţionale cu furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (26.461 faţă de 26.596 de acte adiţionale anterioare datei de 30 iunie 2024).

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, pentru semestrul I şi trimestrul III al anului 2024, valorile garantate ale punctelor „per capita” şi pe serviciu medical se menţin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023″, astfel:
* în asistenţa medicală primară – valoarea punctului per capita – 12 lei, valoarea punctului pe serviciu – 8 lei;
* în asistenţa medicală ambulatorie – valoarea punctului pe serviciu – 4,50 lei;
* în asistenţa medicală dentară se menţine valoarea orientativă a plafonului de 6.000 lei/lună.

„CNAS înţelege dificultăţile cu care sunt confruntaţi furnizorii de servicii medicale. În acest sens a depus şi depune permanent eforturi considerabile pentru a menţine valorile de punct la nivelul actual. În scopul creşterii valorii punctului pentru furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul clinic de specialitate, instituţia a întreprins demersuri către autorităţi, vizând materializarea acestui obiectiv începând cu trimestrul IV al anului 2024”, a menţionat aceeaşi sursă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință