Connect with us

Educatie

Cîmpeanu: Va trebui să ne concentrăm pe probleme de ordinul urgent cum ar fi deschiderea şcolilor

Sorin Cîmpeanu a preluat, joi dimineaţă, mandatul de ministru al Educaţiei de la fostul deţinător al portofoliului, Monica Anisie.

Într-o declaraţie acordată presei, Cîmpeanu a susţinut că îşi doreşte redeschiderea cât mai rapidă a şcolilor, dar acest lucru va avea loc doar când situaţia epidemiologică o va permite.

„Când problemele cronice din sistemul de Educaţie deja cunoscute se suprapun cu problemele specifice crizei sanitare, peste care se suprapun probleme economice, peste care avem şi o efervescenţă politică mai specială, Ministerul Educaţiei trebuie să fie în prima linie a responsabilităţii alături de Ministerul Sănătăţii. Sistemul Educaţiei este cel mai mare sistem public în orice ţară”, a afirmat el.

Ministrul a arătat că atenţia va fi concentrată în această perioadă pe redeschiderea şcolilor.

„Va trebui să ne concentrăm pe probleme de ordinul urgent cum ar fi deschiderea şcolilor, pe care ne-o dorim a se face cât mai repede va permite perspectiva epidemiologică. După cum ştiţi, au fost evoluţii specifice care vizează în special copiii, este prioritate zero analiza acestor evoluţii şi luarea celei mai bune decizii în sensul în care, repet, ne dorim cu toţii, profesori, elevi, părinţi, Minister al Educaţiei, reîntoarcerea cât mai grabnică la şcoală”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că planurile cadru pentru liceu nu sunt aprobate şi nu a fost declanşată nici licitaţia pentru manuale, de aceea este „foarte puţin probabil” ca elevii de clasa a IX-a să aibă manuale în viitorul an şcolar.

„Principalul lucru trebuie să fie responsabilitate, rezolvarea problemelor cu caracter urgent. Apoi avem probleme curente. (…) Planurile cadru nu sunt aprobate în acest moment, ele sunt încă în dezbateri, planuri cadru pentru liceu. Deci elevii de clasa a IX-a trebuie să intre în toamna acestui an pe un curiculum nou, planurile cadru nu sunt aprobate, pe cale de consecinţă nu avem curiculum aprobat, nu avem licitaţie pentru manuale declanşate, deci vă spun încă de pe acum: din păcate, astăzi, la momentul preluării mandatului, elevii de clasa a IX-a este foarte puţin probabil, cu toate eforturile pe care le vom face, să aibă manuale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la preluarea mandatului de ministru al Educaţiei.

El a precizat că şcolile se vor deschide doar după „o analiză responsabilă împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu specialiştii în epidemiologie”.

„Urgenţă va fi susţinerea eticii şi integrităţii în sistemul educaţional românesc. (…) Am propus acel proiect RUNIDAS – Registrul Unic Naţional, Integrat, al Diplomelor şi Actelor de Studii, care să cuprindă diplomele de bacalaureat, licenţă, master, doctorat într-un sistem unitar, în care să se poată regăsi tezele de doctorat şi vom avea în vedere şi posibilitatea de a regăsi toate lucrările de licenţă şi de dizertaţie”, a adăugat Cîmpeanu.

Întrebat despre posibilitatea organizării examenului de bacalaureat diferenţiat, ministrul a spus că acest lucru este „absolut necesar”.

„Un bacalaureat diferenţiat este absolut necesar. Rutele de evoluţie educaţională şi profesională trebuie să fie diversificate, complete şi deschise. Pentru a avea aceste rute, trebuie să ai un bacalaureat diferenţiat. Bacalaureatul să fie diferenţiat în funcţie de specificul fiecărui candidat, de dorinţele lui de dezvoltare profesională şi personală. Vor fi pe învăţământ profesional, care să permită, spre exemplu, accesul într-o universitate tehnică, nu în alt fel de universitate, bacalaureatul clasic şi vom vedea. Trebuie analizat cu maximă atenţie acest proiect al bacalaureatului diferenţiat”, a subliniat ministrul Educaţiei.

În ceea ce priveşte digitalizarea şcolilor, Sorin Cîmpeanu a susţinut că acest proces va trebui desfăşurat în regim de urgenţă în cooperare cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu Ministerul Dezvoltării şi cu autorităţile locale.

Demnitarul a mai spus că îşi doreşte ca bugetul Educaţiei să ajungă la 6% din PIB până la finalizarea mandatului său.

„Am susţinut tot timpul creşterea bugetului Educaţiei pe principiul conform căruia educaţie de calitate fără resurse nu este posibilă. Avem în programul de guvernare 6% din Produsul Intern Brut, mai exact 18% din bugetul naţional, aproape o cincime, destinată Educaţiei. Prin creşteri graduale, la finalul acestui mandat trebuie să avem cel puţin 6% din Produsul intern Brut, echivalent cu 18% din bugetul naţional”, a precizat Cîmpeanu.

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință