Connect with us

News

Chereches a pierdut procesul de discriminare. Trebuie sa darame zidul care separa rromii din Baia Mare

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, a pierdut lupta cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNDC), pentru zidul ridicat acum in urma cu circa doi ani cu scopul de a delimita rromii de pe o strada din oras.

Informatia a fost confirmata de presedintele CNDC, Asztalos Csaba Ferenc, care a precizat ca decizia este una definitiva si irevocabila.

„Este o hotarare definitiva si irevocabila, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 27 septembrie 2013, care a admis recursul CNCD, adica a desfiintat hotararea Curtii de Apel Cluj si a mentinut hotararea initiala a CNCD, prin care s-a constatat ca ridicarea zidului din Baia Mare, care delimiteaza blocurile locuite majoritar de cetateni romani de etnie rroma, de strada principala, constituie fapte de discriminare”, a declarat reprezentantul CNDC.

Acesta a explicat ca CNDC a emis o hotarare in noiembrie 2011, prin care primarului din Baia Mare i-a fost aplicata o amenda contraventionala de 6.000 de lei. Edilul a atacat hotararea Consiliului la Curtea de Apel din Cluj, a castigat in prima instanta, iar CNDC a atacat cu recurs hotararea Curtii de Apel, castigand acum definitiv procesul, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In cazul in care Catalin Chereches va ignora hotararea ICCJ si nu va demola zidul, asa cum a recomandat CNDC, edilul ar putea fi purtat din nou prin tribunale, a avertizat presedintele Consiliului.

„In principiu, noi in hotarare am recomandat demolarea zidului. Din punctul meu de vedere, cel putin moral, ar avea aceasta obligatie. Din proprie initiativa ar trebui sa demoleze zidul si ar trebui sa caute alte solutii pentru problemele cu care se confrunta rromii si cetatenii majoritari. Poate fi initiat un alt proces si sa se utilizeze ca temei juridic aceasta decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, a conchis presedintele CNDC.

Zid in jurul unui bloc de rromi din Baia Mare

In 2011, primarul din Baia Mare a inceput constructia unui zid in jurul a doua blocuri sociale de pe strada Horea, imobile locuite de cetateni de etnie rroma. La acea vreme, o parte dintre rromi s-au declarat multumiti de initiativa primariei, sustinand ca va fi mai bine pentru ingrijirea copiilor, care nu vor mai putea ajunge cu usurinta in strada, acolo unde riscau sa fie calcati de masini. Altii insa, s-au aratat revoltati, spunand ca este vorba despre discriminare.

Primarul declara la acea vreme, ca zidul a fost acceptat de comunitatea de rromi fiind unul „de protectie”. „Este un gard de protectie. Vreau sa fac si un post de politie aici, vreau sa implic inclusiv pe cei din comunitate. Toti cer acest lucru pentru ca e aceeasi comunitate”.

Cazul a intrat atunci si in atentia CNDC, dar a starnit si interesul presei straine, care titra ca rromii din Romania sunt ingraditi cu ziduri la marginea oraselor.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință