Connect with us

Remember

Chaplin – o poveste mută

Multe dintre personalităţile artistice, culturale sau politice ale lumii au origini rome, chiar dacă acest aspect fie nu a fost făcut public, fie a fost trecut cu vederea. Printre acestea se pare că se numără actorii Yul Brynner, Sir Michael Caine şi Bob Hoskins, dirijorul Sergiu Celibidache, regretatul jazzist Johnny Răducanu şi surorile din trupa Azúcar Moreno.

La fel de celebrul Charlie Chaplin a avut şi el origini ţigăneşti şi chiar o legătură directă cu România: bunica lui Chaplin, din partea mamei, a fost de etnie romă. Cu toate că marele actor susţinea că s-ar fi născut în Londra, există voci tot mai hotărâte care susţin că, de fapt, Charlie Chaplin ar fi venit pe lume în căruţa reginei romilor, undeva în vecinătatea oraşului Birmingham, din Marea Britanie.

Foarte mândră de originile sale, actriţa Geraldine Chaplin – fiica marelui Charlie Chaplin – a mărturisit, cu ocazia unei vizite de lucru făcute în România, că se simte foarte legată de ţara noastră, tocmai datorită faptului că străbunica sa a fost romă de origine…română.

Charlie Chaplin s-a născut în Marea Britanie, în aprilie 1889 şi a cochetat cu actoria încă de la 12 ani. Celebru a devenit după mai bine de un deceniu, când a început să dezvolte personajul Vagabondul. De aici, până la celebritatea care i-a asigurat nemurirea nu a mai lipsit decât puţin.

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință