Connect with us

Social

Cererea de joburi part-time a crescut cu peste 50% de la începutul anului

Căutările pentru joburile de weekend au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50% de la începutul anului

Căutările pentru joburile de weekend au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50% de la începutul anului, românii fiind tot mai hotărâţi să-şi suplimenteze veniturile, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare.

Astfel, peste 450.000 de aplicări au fost înregistrate de la începutul anului pentru joburile part-time, în condiţiile în care, în a doua jumătate a anului trecut, aplicările pentru acest tip de locuri de muncă au scăzut, ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Celor peste 450.000 de aplicări s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based, ambele variante cumulând aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente perioadei ianuarie – aprilie 2023.

Conform sursei citate, jumătate dintre cele peste 450.000 de aplicări înregistrate anul acesta pentru joburi cu jumătate de normă au venit din partea candidaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, care fie încă nu câştigă salariul dorit la locul de muncă principal, fie vor să facă o schimbare de carieră şi, pentru o perioadă, vor să încerce şi altceva.

Totodată, numărul de aplicări scade drastic în cazul candidaţilor care au peste 36 de ani şi care aleg, mai degrabă, să aştepte până când vor găsi un job mai bine plătit decât să lucreze în două locuri diferite simultan.

Corelat cu criteriul vârstei, un alt aspect care iese în evidenţă este legat de nivelul de carieră al celor care aplică pentru un al doilea job – peste 80% dintre aplicări aparţin candidaţilor fără experienţă profesională anterioară şi celor entry level (cu maximum doi ani de experienţă). Procentul celor care au senioritate mai mare de 5 ani este, pe de altă parte, marginal.

Cu toate că interesul candidaţilor pentru munca part-time sau project based este în creştere faţă de primul trimestru al anului trecut, numărul de joburi scoase în piaţă de angajatori este mai mic cu 10% faţă de aceeaşi perioadă de referinţă. Cele mai multe opţiuni pentru cei care vor să-şi completeze veniturile prin intermediul unui al doilea job, cu jumătate de normă, sunt din domeniul arte/entertainment. Urmează retail, servicii, transport/logistică, industria alimentară şi turism.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință