Connect with us

Educatie

Centrul pentru Jurnalism Independent şi UNICEF, parteneri pentru educaţia media a copiilor şi adolescenţilor din România

Elevii, profesorii, dar şi cei care se pregătesc pentru o carieră în educaţie, descoperă cum să combată fenomenul dezinformării, atât online, cât şi offline.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi UNICEF în România anunţă demararea unui parteneriat prin intermediul căruia copiii şi adolescenţii din România vor dobândi competenţe media care să susţină dezvoltarea acestora şi a unei generaţii de cetăţeni care participă activ la viaţa civică. Demersul este parte a Programului de Educaţie Media al CJI, care abordează o formă de educaţie esenţială şi urgentă pentru tineri, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, când informaţiile falsificate şi dezinformarea au atins cote alarmante.

UNICEF sprijină CJI în dezvoltarea unui model complex pentru creşterea competenţelor de educaţie media ale elevilor şi ale profesorilor prin module de instruire dedicate şi materiale de învăţare şi predare create special pentru acest program. Educaţia media este esenţială pentru reducerea dezinformării în creştere, care ameninţă progresele câştigate cu greu de societate.

De asemenea, UNICEF sprijină, alături de Romanian-American Foundation, CJI în dezvoltarea, în premieră, a unui modul pentru includerea elementelor de educaţie media în formarea iniţială a viitorilor profesori, studenţi în programul de masterat „Didactici ale disciplinelor filologice” la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti.

Printre componentele parteneriatului se numără şi organizarea unei activităţi didactice de educaţie media pentru elevi şi profesori, pe modelul World’s Largest Lesson, implementat cu succes de UNICEF în ultimii ani, cu zeci de mii de elevi şi mii de profesori beneficiari. Zeci de mii de copii şi tinerii din România vor înţelege, prin organizarea acestei activităţi, importanţa informării corecte şi felul în care pot să interacţioneze critic şi responsabil cu media, creând o imunitate parţială la efectele dezinformării.

În perioada următoare, CJI şi UNICEF vor desfăşura activităţi de instruire în zona educaţiei media a membrilor Consiliului Naţional al Elevilor şi a celor din Boardul Copiilor din România – grup informal constituit la iniţiativa UNICEF. Tinerii formaţi vor disemina informaţii despre educaţia media către colegii lor.

În mai 2021, CJI, cu sprijinul Romanian-American Foundation şi UNICEF, va organiza o conferinţă naţională de educaţie media, destinată profesorilor, elevilor, precum şi altor actori din societatea civilă. Evenimentul urmăreşte creşterea nivelului de informare cu privire la rolul educaţiei media în stimularea participării civice a copiilor şi tinerilor, dar şi creşterea nivelului de conştientizare asupra modelelor de bună practică în educaţie media la nivel naţional şi internaţional, care pot fi aplicate în contexte educaţionale formale şi non-formale.

În cadrul aceluiaşi parteneriat, CJI şi UNICEF vor organiza sesiuni de discuţie privind evoluţia educaţiei media cu inspectorii şcolari pentru limba şi literatura română.

„Siguranţa şi sănătatea copiilor nu ţin doar de asigurarea nevoilor de bază. Mediul online devine o parte dominantă a vieţii lor şi aduce cu sine o serie de vulnerabilităţi, între care dezinformarea, cyberbullying-ul şi excluziunea. Este crucial ca ei să obţină competenţe care să îi ajute să descifreze ecuaţiile dezinformării, să recunoască greşelile din gramatica urii şi să ştie că au dreptul să ceară ajutor şi apărare”, a declarat Cristina Lupu, director executiv al CJI.

„După un an în care pandemia de COVID-19 a făcut ravagii, e mai clar ca niciodată că este nevoie de educaţie media pentru copii şi tineri, de acţiune pentru a preveni răspândirea informaţiilor false şi a promova diseminarea rapidă a informaţiilor fundamentate ştiinţific”, a declarat Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult. „Trebuie să acţionăm acum pentru a opri pandemia de informaţii false care, pentru că afectează încrederea în medicină şi ştiinţă, pun în pericol sănătatea şi vieţile copiilor”.

Potrivit unui studiu CJI privind abilităţile de interacţiune şi de utilizare media ale tinerilor (14-19 ani), majoritatea (90%) utilizează Internetul ca sursă primară de informaţii. Tinerii cred informaţiile care sunt clare şi uşor de înţeles (77%), dacă vin dintr-o sursă de încredere (75%), provin de pe Internet (50%) şi dacă nu le contrazic convingerile (69%).

Pentru informaţii suplimentare despre Programul de Educaţie Media, vă rugăm să o contactaţi pe Cristina Jamschek, Director de programe CJI, la e-mail: cristina.mastacan@cji.ro sau la telefon 0745 539 412.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință