Connect with us

Social

Centru Multifuncţional destinat persoanelor defavorizate, construit în Tîrgu Mureş cu fonduri REGIO

Un Centru Multifuncţional destinat persoanelor defavorizate, în valoare de aproape 1,3 milioane de euro, va fi construit în municipiul Tîrgu Mureş prin fonduri REGIO, potrivit unui comunicat transmis de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Proiectul cu titlul „Reamenajarea spaţiilor urbane cu centru multifuncţional în zonele de locuit marginalizate în vederea creşterii de facilităţi destinate utilizării publice în zone marginalizate din municipiul Tîrgu Mureş” are o valoare totală de peste 6 milioane de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de peste 5,9 milioane de lei, adică aproximativ 1.290.000 de euro.

Fondurile nerambursabile solicitate sunt alocate din bugetul aferent Regiunii Centru pentru Axa Prioritară 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020.

„Finanţăm prin acest proiect un centru multifuncţional destinat cu prioritate comunităţii defavorizate din municipiul Tîrgu Mureş, unde lipseşte o infrastructură educaţională, o comunitate cu o stare de sănătate precară. Existenţa acestui centru multifuncţional, încălzit, modern, curat, dotat, poate reprezenta atât pentru tinerii, cât si pentru vârstnicii din zonă, şansa unui viitor mai bun, un viitor care îi include în cadrul societăţii şi care le oferă o şansă şi posibilitatea unui trai decent. Pentru copiii fără posibilităţi materiale, centrul multifuncţional, le oferă condiţiile necesare desfăşurării unui act de învăţământ corespunzător, prin punerea la depoziţie a unor încăperi special amenajate si echipate destinate studiului si cercetării. De asemenea, datorită acestui proiect şi a serviciilor prevăzute de către Primăria municipiului Tîrgu Mureş, în cadrul Centrului, persoanele defavorizate au şansa de a beneficia de servicii specializate de consiliere psihologică, dar şi de consiliere profesională”, a afirmat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Proiectul propune construirea unui centru multifuncţional, cu regimul de înălţime P+E, destinat utilizării publice pentru activităţi educative, socioculturale şi recreative, inclusiv realizarea unei amenajări exterioare cu spaţii pietonale, locuri de parcare, realizarea unui parc cu amfiteatru, spaţiu de joacă pentru copii, zonă de odihna şi relaxare.

Centrul multifuncţional va fi construit în zona urbană marginalizată Băneasa – Mureşeni şi va deservi peste 780 persoane. Această zonă este formată din case locuite preponderent de persoane care se declară romi. Puţini dintre locuitorii zonei sunt angajaţi, iar cei care au de lucru muncesc de obicei sezonier, la culesul fructelor şi al legumelor sau ca zugravi, electricieni etc. De asemenea, o parte dintre locuitori sunt angajaţi la serviciul de salubritate, arată sursa citată.

În acest context, a fost propusă construirea unui centru multifuncţional, ce va avea cabinet medical, sală multifuncţională, sală de terapii ocupaţionale, sală de activităţi, sală de educaţie formală şi non-formală, sală de limoterapie, grupuri sanitare, cabinete consiliere.

Prin proiect se asigură şi 3 locuri de parcare.

„Proiectul mai prevede măsuri de îmbunătăţire a calităţii mediului înconjurător şi de creştere a eficienţei energetice, prin montarea unui sistem complet de pompe de căldură ce asigură producerea energiei termice necesară încălzirii spaţiilor în perioada rece a anului şi prepararea apei calde menajere pentru întreaga investiţie. Este prevăzută, de asemenea, montarea unui sistem complet de panouri fotovoltaice, a unui sistem de iluminat led, dar şi minimizarea deşeurilor generate, prin achiziţionarea de euro-containere specializate pentru gunoi menajer, sticlă, plastic şi hârtie”, menţionează ADR Centru.

Prin intermediul centrului, persoanele marginalizate vor avea şansa de a beneficia de asistenţă medicală şi psihologică, la cerere, în caz de nevoie. De asemenea, prin intermediul sălii de terapie ocupaţională şi a sălii de activităţi, persoanele marginalizate vor avea posibilitatea de a-şi descoperi abilităţile practice şi vocaţionale, abilitaţi care vor contribui la angajarea lor, respectiv la integrarea în societate. Sala de limoterapie va permite socializarea persoanelor marginalizate, le va ajuta la activităţile de lucru în echipă şi legarea de noi prietenii.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință