Cultura

Centenar Ion Voicu: Pe scena Ateneului, violoniştii Gabriel Croitoru şi Alexandru Tomescu printre solişti

Violoniştii Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu şi pianista Sânziana Mircea se numără printre soliştii care vor urca duminică, de la ora 19,00, pe scena Ateneului Român în cadrul unui concert dedicat celebrării centenarului ‘Ion Voicu’, unul dintre cei mai aclamaţi violonişti români ai secolului al XX-lea.

Alături de cei trei virtuozi îşi mai dau concursul violoniştii Florin Ionescu-Galaţi, Simina Croitoru, Maria Marica, Theodor Alex Gheoghe şi pianiştii Corina Ibănescu, Gabriel Gîţan şi Mădălin Voicu Jr., potrivit unui comunicat al Filarmonicii „George Enescu”.

Programul concertului cuprinde lucrări de D. Scarlatti, Fr. Chopin, N. Paganini, J. Brahms, G. Tartini, Ch. A. de Beriot, J. Massenet, F. Kreisler, I. Voicu, C. Saint-Saens, P. de Sarasate.

Biletele se pot cumpăra de la Casa de Bilete a Ateneului Român sau online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea „Calendar”.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală ‘Ion Voicu’, Filarmonica „George Enescu” şi Public Affairs Solutions.

Născut pe 8 octombrie 1923, la Bucureşti, Ion Voicu s-a format la Academia Regală de Muzică din Bucureşti şi la celebrul Conservator Ceaikovski din Moscova, unde a studiat cu Abram Iampolski şi David Oistrah.

Apreciat de George Enescu şi Yehudi Menuhin, muzicianul a avut o carieră de peste cinci decenii, susţinând concerte în întreaga lume, de la Paris, Londra şi Roma la New York, de la Viena şi Berlin la Tokyo.

Discografia sa include peste 100 de înregistrări realizate pentru Decca, Deutsche Grammophon, Eterna şi Heliodor.

De-a lungul carierei a concertat alături de nume legendare ca Yehudi Menuhin, David Oistrah, Leonid Kogan şi Igor Oistrah.

Maestrul a cântat pe o vioară Stradivarius din 1702, care a aparţinut lui Joseph Joachim şi pe care statul român i-a dat-o în folosinţă.

Ion Voicu a fost directorul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti timp de zece ani (1972-1982) şi a făcut parte din juriile mai multor competiţii internaţionale de primă mărime: Concursul Internaţional „Ceaikovski”(vicepreşedinte), Concursul Internaţional Bach, Concursul „Carl Flesch” de la Londra, Concurs Internaţional Sibelius, Concursul Folkstone Menuhin etc.

8 octombrie este Ziua Muzicianului Rom din România. La 8 octombrie 1923 s-a născut, într-o familie muzicală, marele Ion Voicu. Întâmplarea face ca tot pe 8 octombrie, dar cu patru ani înainte, să se fi născut și “lordul muzicii populare românești”, Ionel Budișteanu, pe numele său real Nae Ion Voicu, văr primar cu marele violonist Ion Voicu.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version