Connect with us

La zi

Cei 126 de romi afectaţi de incendiul de la Miercurea Ciuc mai rămân câteva săptămâni în sala de sport. Un copil, pozitiv la SARS-CoV-2

Un număr de 126 de romi, afectaţi de incendiul din luna ianuarie, de la Miercurea Ciuc, vor mai rămâne câteva săptămâni în sala de sport a oraşului, până autorităţile vor amenaja un teren pe care să poată fi amplasate containerele în care aceştia vor locui.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat pentru Agerpres că este vorba de infrastructură destul de complexă, de racordarea la utilităţi, cum ar fi electricitate sau apă şi este foarte greu să se lucreze în timpul iernii.

„Am făcut nişte calcule, în dialog cu Instituţia Prefectului, cu toţi cei implicaţi şi, efectiv, în timpul iernii foarte greu s-ar putea să se mobilizeze şi să se creeze spaţiu pentru containere, pentru că discutăm de infrastructură destul de complexă, efectiv nu poţi să arunci pe un teren containerele. Asta înseamnă că, timp de câteva săptămâni, împreună cu partenerii noştri din zona caritabilă, vom avea servicii constante în arena Eros. (…) Vor rămâne acolo până se va cristaliza ca să începem să punem pe picioare acea zonă, pentru că înseamnă electrificare, înseamnă aducţiuni de apă, o grămadă de lucruri”, a afirmat Korodi Attila.

Acesta a precizat că în continuare se desfăşoară programele de asistenţă la sala de sport, unde se află cazate cele 126 persoane, iar copiii sunt implicaţi în diferite activităţi, urmând ca de săptămâna viitoare să meargă la şcoală.

„Sunt foarte deschişi, sunt plăcut surprins, bărbaţii sunt deschişi la a fi ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă, femeile se implică în menţinerea curăţeniei în Arena Eros Zsolt, ele fac efectiv acest lucru. E o viaţă de comunitate, numai că totuşi trebuie să fim acolo prezenţi permanent şi este un efort pentru toţi cei implicaţi, care ajută echipa noastră de la primărie şi partenerii noştri, pentru că fiecare zi are provocările ei, dar, din fericire, sunt într-o situaţie bună. Fiind o comunitate care a trăit în subzistenţă, trebuie să-i învăţăm să ştie să facă faţă acestei situaţii, dar sunt foarte deschişi, se lucrează bine cu ei. (…) Copiii au programe de after school şi de săptămâna viitoare vor merge la şcoală „, a spus primarul.

Korodi Attila a mai menţionat că în urmă cu câteva zile a venit la Miercurea Ciuc o echipă care coordonează la nivelul Guvernului Ungariei programele de susţinere a comunităţilor care trăiesc la limita subzistenţei şi care va pune la dispoziţie autorităţilor din Miercurea Ciuc cunoştinţele pe care le are în domeniu.

Un număr de 20 de case de lemn au ars, parţial sau în totalitate, în incendiul violent care a cuprins, în data de 7 ianuarie, locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, aproximativ 260 de persoane afectate fiind cazate atunci în sala de sport a oraşului.

Între timp, peste o jumătate dintre cei cazaţi au revenit în comunitate, casele lor nefiind distruse de incendiu şi putând fi folosite, chiar dacă nu respectă standardele de igienă şi sunt construite ilegal.

  • Sala de sport unde sunt cazaţi romii afectaţi de incendiu, în carantină, un copil, pozitiv la SARS-CoV-2

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a dispus carantinarea sălii de sport din Miercurea Ciuc unde sunt cazaţi 126 de romi afectaţi de incendiul din luna ianuarie, după ce un copil din comunitate a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat, miercuri seara, pentru Agerpres că, la iniţiativa autorităţilor, toate persoanele cazate în sala de sport au fost testate şi un copil de 11 ani a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

„Este un caz, un copil de 11 ani, pe care l-am scos din comunitate. Am dispus să fie transportat la Odorheiu Secuiesc (Spitalul Municipal – n.r.), la pediatrie, deşi este asimptomatic, nu are niciun fel de probleme, dar nu am vrut să îl lăsăm acolo, în cadrul comunităţii, care e negativă. Toţi sunt negativi, peste 120 de persoane au fost testate şi toţi sunt negativi, mai puţin acest copil care a ieşit pozitiv”, a explicat dr. Tar.

Drept urmare, s-a dispus carantinarea pentru 14 zile a sălii de sport, persoanele care sunt cazate putând să iasă afară doar într-un spaţiu delimitat.

„S-a dispus carantinarea contacţilor, deoarece din păcate este un spaţiu comun, chiar dacă s-au organizat acolo, sunt nişte separatoare de familii, cumva. Totuşi, este o răspândire pe cale aeriană, este un volum comun de aer, adică nu este separat din punctul de vedere al fluxului aerian, deci nu am avut altă soluţie, am dispus carantinarea. (…) Pot să iasă doar în curte, s-a delimitat cu nişte garduri un spaţiu, ca totuşi să poată să iasă la aer”, a precizat şefa DSP.

Aceasta a menţionat că celor cazaţi acolo li s-a oferit, prin intermediul autorităţilor locale, posibilitatea de a se vaccina anti-COVID-19, ţinând cont că sunt persoane fără adăpost şi au prioritate la imunizare, dar au refuzat.

Dr. Tar Gyöngyi a subliniat că problema locativă a acestor persoane este una foarte mare, la care nu s-a găsit o soluţie şi a arătat că, fiind un grup atât de mare care trăieşte în acelaşi spaţiu, există un risc epidemiologic.

„Nu de coronavirus ne temem, sunt şi alte boli, sunt boli de sezon, sunt boli infecto-contagioase, care în comunitate se pot răspândi, parazitoze”, a mai spus şefa DSP.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință