Connect with us

Asul de trefla

CEDO îi cere Ungariei să pună capăt segregării şcolare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Ungaria într-un caz de discriminare şcolară a unui tânăr rom

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care joi a condamnat Ungaria într-un caz de discriminare şcolară a unui tânăr rom, i-a cerut Budapestei să aplice o politică care să ”pună capăt segregării şcolare”, relatează France Presse.

”Statul ungar trebuie să adopte măsuri pentru a garanta elaborarea unei politici destinate încetării segregării sociale”, indică CEDO într-un comunicat.

CEDO invocă articolul 46 al Convenţiei europene privind drepturile omului. Acest articol ”se aplică oricărei decizii în care Curtea a constatat o încălcare a Convenţiei”.

În 2015, un raport al Comisiei europene contra rasismului şi intoleranţei (ECRI), din subordinea Consiliului Europei, cerea punerea în practică a unei asemenea politici de luptă contra discriminărilor şcolare, făcând apel în special la ”încetarea definitivă a practicii constând în plasarea în şcoli pentru handicapaţi mintali a copiilor romi neafectaţi de un handicap autentic”.

Apelul CEDO se înscrie într-o decizie în care ea condamnă Budapesta în cazul concret al unui copil rom şcolarizat ”într-o şcoală primară frecventată aproape exclusiv de către copii romi” şi ale cărui cereri de reşcolarizare într-o instituţie apropiată fuseseră respinse.

Ungaria va trebui să achite peste 11.500 euro reclamantului drept despăgubiri morale, cheltuieli de judecată şi taxe.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință