Connect with us

Cultura

Cea de-a IX-a ediţie a Concursului Internaţional de Jazz „Johnny Răducanu”

Concursul are două secţiuni, solist vocal sau instrumentist şi formaţii – maxim octet, iar concurenţii trebuie să interpreteze o piesă standard sau din repertoriul lui Johnny Răducanu şi o piesă din repertoriul propriu.

Festivalul Internaţional de Jazz „Johnny Răducanu”, care se desfăşoară la Brăila în memoria celui mai cunoscut şi iubit muzician român de jazz, este programat în perioada 21-23 octombrie.

Fiecare seară de concurs se va încheia cu recitaluri. Vineri, 21 octombrie, vor concerta Walter Ricci şi Baptiste Stanek Trio, sâmbătă, 22 octombrie, va avea loc recitalul Baptiste Stanek Trio şi Michael Creţu Trio, iar duminică, după Gala Laureaţilor, organizatorii i-au invitat să susţină concerte pe Teodora Brody Enache Quartet şi Alice Zawadzki Trio.

Premiile festivalului sunt în valoare de 13.000 de euro, respectiv Trofeul Johny Răducanu – 4.000 de euro, Premiul pentru Cel mai bun solist instrumentist – 1.500 de euro, Premiul pentru Cel mai bun solist vocal – 1.500 de euro, Premiul pentru Cea mai bună formaţie – 3.000 de euro, Premiul pentru cel mai promiţător tânăr interpret – 1.500 de euro şi Premiul pentru cea mai bună compoziţie – 1.500 de euro.

Festivalul este organizat la Brăila, locul de naştere al lui Johnny Răducanu, de Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean de Creaţie.

„Festivalul este organizat în scopul omagierii ilustrului brăilean Johnny Răducanu, a perpetuării operei sale, a personalităţii sale artistice distincte. Marea sa dragoste pentru oraşul natal, Brăila, întrecută doar de dragostea pentru muzica, atenţia acordată constant tinerilor creatori sau interpreţi de jazz vor fi celebrate anual şi în acest mod’, potrivit organizatorilor.

Muzicianul Johnny Răducanu (numele real Răducanu Creţu), binecunoscut contrabasist, pianist, compozitor, aranjor, s-a născut la 1 decembrie 1931, la Brăila, într-o familie cu tradiţii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lăutarului Petre Creţu Solcanu. A fost membru al orchestrei Casei de discuri ”Electrecord” (1957-1971) şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1971). Ca instrumentist sau orchestrator şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz. Marele jazzolog american Leonard Feather l-a numit ”Mr. Jazz of Romania”.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință