Connect with us

Asul de trefla

Ce este Paștele Blajinilor și ce nu trebuie să faci în această zi

 

 

Paștele Blajinilor este o sărbătoare pe care credinicioșii o țin în fiecare an, în prima zi de luni de după Săptămâna Luminată.

Paștele Blajinilor mai este cunoscut și sub denumirea de Paștele Morților sau Paștele Mic și această sărbătoare amintește de toți cei decedați.  În această zi, rudele celor care au trecut la cele veșnice merg la cimitir pentru a curăța mormintele, dau de pomană în amintirea lor și așteaptă preotul pentru a sfinți locurile de veci.

Paștele Blajinilor este marcat în mai multe zone  din țară, în special în Bucovina, Transilvania, Banat și Maramureș.

Ce se întâmplă de Paștele Blajinilor?

De Paștele Blajinilor gospodinele pregătesc din nou ouă roșii, pască, cozonac sau sarmale și asta pentru a le da de pomană înmemoria celor adormiți. Toate aceste bucate sunt mai întâi sfințite de preot și apoi sunt împărțite.

Paștele Blajinilor se sărbătorește într-o zi de luni și asta pentru că în Săptămâna Luminată nu se săvârșesc slujbe de pomenire a morților în biserici. În Republica Moldova această sărbătoare are o importanță foarte mare, ziua de Paștele Blajinilor fiind declarată zi liberă.

În ceea ce îi privește pe rromi, aceștia obișnuiesc ca de Paștele Blajinilor să întindă mese în cimitir și să îi invite pe toți cei prezenți să servească din bucatele preparate.

Există foarte multe legende despre Paștele Blajinilor, însă cea mai puternică îi descrie pe baljini ca aflându-se într-o lume îndepărtată. Ei sunt ființe foarte blânde  și evlavioase și pentru că se roagă tot timpul la Dumnezeu, aceștia sunt feriți de păcate. Blajinii mai sunt numiți în credința populară rohmani. Mai mult, se crede că aceștia nu locuiesc în case, ci la umbra pomilor, hrănindu-se cu fructe, potrivit doxologia.ro.

Ce nu trebuie să faci de Paștele Blajinilor?

De Paștele Blajinilor există câteva lucruri pe care credincioșii nu ar trebui să le facă. Mai exact, în această zi nu este bine să se spele, să se bată covoarele sau să se coacă și asta pentru că se crede că aceste lucruri s-ar putea să îi sperie pe blajini, potrivit romaniatv.net. Să îi vorbești pe cei decedați de rău este un alt lucru pe care ar trebui să nu îl faci în această zi. Legendele spun că persoanele decedate care sunt vorbite de rău de Paștele Blajinilor se vor întoarce în casele în care au locuit în timpul vieții și vor aduce nenorociri

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință