Social
CCR a decis: Ajutoarele sociale se vor majora

Curtea Constituţională a decis miercuri că este constituţională legea prin care ajutoarele sociale se majorează puternic, prin creşterea cu 140% a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), care a fost îngheţat timp de 12 ani.
Curtea Constituţională (CCR) a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, sesizarea PNL depusă împotriva legii care majorează Indicatorul Social de Referinţă de la 500 de lei la 1.200 de lei în următorii trei ani.
Indicatorul social de referinţă (ISR) este indicatorul în funcţie de care se calculează toate formele de asistenţă socială, precum indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire sau venitul minim garantat.
ISR a rămas la valoarea de 500 de lei din 2008 până în prezent, pentru că nu a fost actualizat de către Guvern cu rata inflației.
PNL susţinea în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale că majorarea etapizată a indicelui social de referinţă (ISR) nu respectă reglementările de tehnică normativă în sensul în care reglementarea este impredictibilă şi contradictorie. Astfel, ei afirmă că este încălcat principiul securităţii juridice.
„Legea adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, încalcă tehnica normativă deoarece reglementează dincolo de voinţa exprimată prin expunerea de motive de iniţiatorii actului normativ care au avut în vedere strict modificarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj, fapt subliniat şi de Consiliul Legislativ. Mai mult, adoptarea legii generează impredictibilitate, destinatarii normei, organele de aplicare, cât şi beneficiarii prestaţiilor sociale fiind în imposibilitate de a determina cuantumul unor prestaţii sociale stabilite în cuantum fix, dar care se raportează, în construcţia lor, la valoarea ISR”, arată liberalii.
Deputaţii PNL menţionau că motivarea legii nu prevede impactul financiar asupra bugetului general consolidat, impactul asupra sistemului juridic, precum şi consultările derulate.
„Legea (…) nu respectă dispoziţiile constituţionale în privinţa obligaţiei legiuitorului de a indica sursa de finanţare atunci când adoptă legi cu impact asupra bugetului general consolidat al statului. Sunt încălcate dispoziţiile art. 111 alin. (1) şi ale art. 138 alin. (5) din Constituţia României”, se arată în sesizare.
De asemenea, se indică faptul că legea a fost adoptată în absenţa analizei obligatorii asupra impactului financiar al soluţiilor legislative.
Liberalii solicitau CCR să constate că această lege este neconstituţională în ansamblul său.

-
Educatie3 săptămâni ago
Locuri pentru candidaţii romi la şcolile de subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne
-
Asul de trefla2 săptămâni ago
De ce rom și nu țigan?
-
La zi3 săptămâni ago
Lăsatul secului pentru Postul Sfintelor Paşti
-
Asul de trefla3 săptămâni ago
Anuța Brânzan, supravieţuitoarea deportării din Transnistria