Eveniment
Cătălin Manea: Mediatorii şcolari şi sanitari – resursă umană-suport la şcoală pentru mamele minore

Mediatorii şcolari şi sanitari reprezintă resursă umană-suport pentru mamele minore şi elevii părinţi, potrivit unui amendament adoptat luni de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, iniţiat de deputatul minorităţii rome în Parlamentul României, Cătălin-Zamfir Manea.
„Un amendament pentru care mă bucur că a fost asumat şi susţinut de către toţi colegii din Comisia de învăţământ este cel care vizează includerea unui mediator şcolar în toate unităţile şcolare de pe raza UAT-urilor în care există mame minore sau părinţii minori într-un număr semnificativ şi acest lucru este un lucru benefic, pentru că mediatorul şcolar este cel care practic asigură legătura dintre comunitate şi şcoală şi are un rol important în partea de convingere şi de dialog cu părinţii şi chiar cu acele mame minore. Alături de mediatorul şcolar am adăugat ca resursă umană-suport şi mediatorul sanitar. Ambele poziţii – şi cel şcolar şi cel sanitar – sunt resurse umane indispensabile la şcoală, aş putea spune funcţionării în mod cât de cât aproape de normalitate a comunităţilor vulnerabile în general şi în particular a comunităţilor de romi, şi este foarte important ca aceste prevederi să se regăsească în legislaţia primară, aşa cum este Legea Educaţiei Naţionale. Am mai avut şi alte amendamente”, a declarat pentru Agerpres deputatul Manea.
Potrivit acestuia, prevederea nu va îngreuna bugetul de stat, în condiţiile în care există deja peste 600 de mediatori care deja îşi desfăşoară activitatea.
„Nu, sub nicio formă. (…) Vă imaginaţi că nu va trebui să facem vreun împrumut extern să putem plăti această resursă umană la care eu ţin foarte mult şi care neapărat trebuie să provină din rândul celor comunităţi în care îşi vor desfăşura activitatea. Sunt peste 600 de mediatori care deja îşi desfăşoară activitatea, dar este un număr insuficient în raport cu numărul comunităţilor vulnerabile şi evident că va mai fi nevoie de încadrarea de noi mediatori şcolari şi sanitari”, a transmis Cătălin Manea.
El a menţionat ca fiind de asemenea foarte important pentru comunitatea roma formularea unui amendament şi adoptarea acestuia de către comisie, amendament care prevede ca oferta naţională de discipline opţionale ale învăţământului gimnazial şi liceal să includă „Istoria, Robia şi Deportarea romilor” ca disciplină şcolară modulară opţională.
„Foarte important este faptul că am reuşit să formulez un amendament care vizează introducerea ca disciplină modulară opţională a istoriei romilor, a robiei şi a deportării romilor. Este extrem de important pentru minoritatea noastră şi pentru noi şi pentru toţi ceilalţi copii să ne cunoască şi din perspectiva adevărului istoric”, a subliniat Cătălin Manea.
Statul român garantează accesul egal la educaţie pentru elevele gravide şi pentru elevii care au devenit părinţi, fără niciun fel de discriminare din partea membrilor comunităţii şcolare, iar unităţile de învăţământ au obligaţia să ia măsuri adecvate pentru a proteja elevele gravide şi elevii părinţi de stigmatizare sau discriminare, inclusiv prin asigurarea unui mediu de învăţare sigur şi incluziv, prevede un nou articol adoptat luni de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor la proiectul legii învăţământului preuniversitar.
Potrivit amendamentului, elevele gravide şi elevii părinţi beneficiază cu prioritate de următoarele facilităţi care vizează combaterea abandonului şcolar, în conformitate cu metodologia care va fi prevăzută: motivarea unui număr limitat de absenţe; transferul în cadrul unor grupe speciale, cu program flexibil; asistenţă medicală specifică în cabinetele de medicină şcolară şi în cabinete specializate; activităţi de învăţare remedială; activităţi în cadrul programului „Şcoala după şcoală” şi a programului educaţional „A doua şansă”; metodologia de organizare a programului educaţional, prevăzută în proiect, va cuprinde în mod obligatoriu măsuri specifice care să faciliteze accesul la acesta; consiliere şcolară, inclusiv cu sprijinul unui mediator şcolar, a unui mediator sanitar, precum şi psihologică; consiliere administrativă cu privire la drepturile educaţionale şi privind starea de sănătate, inclusiv cu sprijinul unui mediator şcolar şi a unui mediator sanitar.
Aceştia vor mai avea prioritate la înscrierea copilului în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar de nivel antepreşcolar din apropierea unităţii de învăţământ la care este înscris elevul părinte; prioritate la accesarea serviciilor complementare de educaţie timpurie; prin excepţie de la unele prevederi din proiect, prioritate la transfer în cadrul unei unităţi de învăţământ care are în structură nivelul antepreşcolar pentru înscrierea copilului; posibilitatea de a amâna examenele în cazul în care acestea coincid cu perioada de naştere sau cu perioada de îngrijire a copilului.

-
Programe Socialeo săptămână ago
MMFTSS: Două mii de comune vor beneficia de finanţare din fonduri UE pentru incluziune socială şi reducerea sărăciei
-
La zi2 săptămâni ago
Ziua internaţională a femeii – 8 Martie
-
La zi2 săptămâni ago
Sfinţii 40 de Mucenici
-
La zio săptămână ago
Ziua Mediatorului Şcolar Rom – 17 martie