Connect with us

Remember

Cătălin Manea: Importanţa măsurilor privind îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru comunitate

Ambasada Marii Britanii în România a marcat, joi, 165 de ani de la abolirea robiei romilor în Principatele Române şi 50 de ani de la adoptarea declaraţiei de la Orpington în Marea Britanie. Deputatul Cătălin Manea, reprezentantul minorităţii rome în Parlament, a punctat importanţa măsurilor privind îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru comunitate.

„Pentru minoritatea noastră este extrem de important ca cei care se află în poziţii de decizie în administraţia publică centrală să sprijine procesul de incluziune sau mai bine spus să sprijine măsurile care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă din comunităţile de romi”, a spus el.

Manea a prezentat principalele repere din istoria comunităţii roma, arătând că a stat în robie mai bine de patru secole. El a subliniat importanţa unor măsuri reparatorii pentru comunitatea roma.

„Statul român, instituţiile care compun statul român – şi statul român nu ar trebui să însemne un concept abstract, în opinia mea, pentru că statul român suntem şi noi, sunt şi cei care conduc şi sunt împuterniciţi de către popor sau mai bine spus sunt delegaţi de către popor să le reprezinte interesele – ar trebui să ştie că după mai bine de patru secole de robie este mai mult decât important să recunoaştem oficial, nu doar printr-o lege adoptată în Parlamentul României, ar trebui să avem mai multe măsuri reparatorii, compensatorii pentru îndelungata perioadă de robie aşa cum au şi reprezentanţii minorităţii evreieşti”, a mai spus deputatul.

Deputatul a arătat că nu există nicio recunoaştere asupra faptului că romii au luptat în Primul şi în al Doilea Război Mondial.

„Aceste lucruri nu se învaţă în şcoală. Este trist că discriminarea şi rasismul…, aş putea spune că vorbim despre un rasism oarecum instituţionalizat în România. Lucrurile acestea nu se spun. Copiii care astăzi nu primesc aceste informaţii legate de o minoritate istorică, o minoritate care a pus umărul şi apoi la formarea şi desăvârşirea statului român vor deveni adulţii de mâine care vor discrimina, care vor avea stereotipuri şi etichete atunci când vor vorbi despre minoritatea roma”, a afirmat Cătălin Manea.

El a arătat că are sprijinul partidelor din coaliţia de guvernare, dar şi din opoziţie pentru modificarea Legii educaţiei, astfel încât la nivelul inspectoratelor să existe o poziţie de inspector distinctă pentru minoritatea romă. Manea a indicat că o altă propunere legislativă vizează statutul mediatorilor şcolari, sanitari şi al experţilor locali pentru comunitatea romă.

„Minoritatea romă ar trebui să aibă un muzeu al minorităţii rome, aşa cum au reprezentanţii comunităţii evreieşti. Ar trebui să avem un teatru al minorităţii rome, şi nu cred că este un efort bugetar mare”, a evidenţiat deputatul Cătălin Manea.

FOTO: Facebook 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință