Connect with us

Eveniment

Caravana Culturală A Romilor – Dialog Cu Oficialităţi Din Administraţia Publică Locală Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano Kher în parteneriat cu Partida Romilor Pro-Europa a organizat marţi, 13 iunie, cea de-a treia ediţie a Caravanei Culturale a Romilor care a ajuns şi la Giurgiu

Caravana Culturală A Romilor – Dialog Cu Oficialităţi Din Administraţia Publică Locală Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano Kher în parteneriat cu Partida Romilor Pro-Europa a organizat marţi, 13 iunie, cea de-a treia ediţie a Caravanei Culturale a Romilor care a ajuns şi la Giurgiu. Acţiunea are drept scop combaterea prejudecăţilor şi stereotipurilor referitoare la romi prin dialog intercultural pentru diversitate.

În cadrul acestui eveniment, Primăria Giurgiu a găzduit în sala de şedinţe a Consiliului Local o dezbatere la care au participat reprezentanţi ai Centrului Naţional de Cultură a Romilor Romano Kher, primarul Nicolae Barbu, inspectorul şcolar general Gigi Oprişan, directorul Centrului Cultural ”Ion Vinea” Virgil Petanca şi membrii ai Partidei Romilor ”Pro-Europa” din Giurgiu.

Subiectul principal al dezbaterii a fost importanţă culturii şi a identităţii etnice în dialogul intercultural, cadru în care au fost expuse problemele cu care se confruntă comunitatea roma şi identificarea unor soluţii. Edilul şef, Nicolae Barbu a reiterat sprijinul instituţiei pe care o conduce pentru proiectele reale de integrare a romilor din municipiu…

”Va mulţumesc că aţi ales şi municipiul Giurgiu pentru traseul acestei Caravane culturale. Administraţia locală se preocupă şi încearcă să controleze situaţia populaţiei defavorizate, fie de etnie romă, fie nonromă, iar proiectele care se realizează pentru perioada 2016-2020 vorbesc de la sine în acest sens, iar noi le dăm importanţa cuvenită. La toate acţiunile organizate de comunitatea romă, fie locale, fie naţionale am spus şi am susţinut că nu trebuie să separăm romii, inclusiv prin acţiunile pe care le fac sau prin proiecte doar pentru populaţia romă, pentru că ne dorim să nu facem segregaţie şi din păcate asta se întâmplă. În acest mod dezavantajăm o populaţie tot săracă, sărmană, dar care nu este de etnie romă şi creăm astfel probleme în comunitate. De aceea, proiectele noastre se adresesza unei comunităţi omogene pe anumite zone sau areale…”, a spus primarul Nicolae Barbu. Primarul municipiului a mai amintit şi de faptul că nedeclararea etniei de către persoanele rome (statistica arată că sunt oficial 1.600 de persoane de etnie romă, însă realitatea este că sunt aproape 8.000) creează probleme municipalităţii în atragerea de fonduri europene pentru proiecte destinate exclusiv acestei etnii.

Caravana s-a încheiat în aceeaşi zi la Casa de Cultură Ion Vinea, cu o piesă de teatru bilingvă pentru copii – ”Prinţul cel obraznic şi bătrânul înţelept” – urmată de un spectacol muzical, susţinut de Taraful Calofir.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință