Peste 11.500 de persoane din mediul rural au beneficiat, în cei 10 ani de existenţă a Caravanei ”Nu am făcut destul”, de testări medicale gratuite în urma cărora 33 de persoane au fost depistate cu cancer, dintre care cinci la ediţia din acest an intitulată „De 10 ani salvăm vieţi”, a afirmat, joi, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Caravana, organizată de FABC, s-a desfăşurat anul acesta pe parcursul a opt weekenduri, în perioada septembrie-noiembrie, în localităţi rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital: judeţul Braşov – Teliu; Galaţi: Suhurlui, Cuza Vodă; judeţul Vaslui – Olteneşti, Gârceni; judeţul Vrancea – Câmpuri, Tulnici şi judeţul Dolj – Măceşu de Sus.
O echipă de medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale, studenţi la facultăţi de medicină şi elevi la şcoli postliceale sanitare au mers în aceste comune şi au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge, de urină, măsurarea tensiunii, greutăţii, înălţimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic şi dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.
Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar, dar şi programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.
Din cele 1.204 de persoane persoane testate anul acesta, 72% sunt femei şi 28% bărbaţi, 55% au vârste de peste 50 de ani, 76% suferă de obezitate sau au exces ponderal.
Potrivit FABC, pe lângă testările medicale gratuite, caravana a avut şi o componentă educaţională, medicii discutând cu cei 1.204 pacienţi despre importanţa vaccinării antigripale, prevenţiei şi investigaţiilor medicale. Pacienţii au primit pliante şi broşuri informative şi au vizionat în sălile de aşteptare proiecţii cu rol educativ.
Pe parcursul celor zece ediţii, în caravana „Nu am făcut destul” au fost implicaţi peste 600 de medici, asistente, studenţi, voluntari.