Social

Campanie la nivel national. „Noi iti dam recomandarea”

Campania derulata de Partida Romilor ??Pro Europa?? se desfasoara la nivel national in parteneriat cu Inspectoratele ?colare din tara.
Obiectivul campaniei este facilitarea continuarii studiilor liceale si universitare, elevilor apartinand minoritatii rome.
Elevii romani apartinand minoritatii rome pot merge pe locuri special alocate de Guvernul Romaniei in licee si facultati, numai in baza unei recomandari care atesta ca apartin minoritatii rome.
Calarasi
Aceasta recomandare se obtine in judetul Calarasi, de la sediul Partidei Romilor ??Pro Europa?? din municipiul Calarasi, strada Bucuresti, nr. 187. Recomandarea se elibereaza gratuit in baza documentelor de identitate ale elevului si ale unuia dintre parinti. Dupa obtinerea recomandarii, elevul o va depune la secretariatul scolii pentru intocmirea dosarului de inscriere.
Bistrita Nasaud

Inca din primele zile, peste 45 de absolventi romi de clasa a VIII-a au primit deja recomandare din partea Partidei Romilor Pro Europa Bistrita Nasaud, pentru a se inscrie pe unul din cele 220 de locuri pe care romii le-au primit la nivelul invatamantului liceal bistritean.
Potrivit presedintelui Partidei Romilor Pro Europa, filiala Bistrita Nasaud, Emil Neia Lacatus, campania de inscriere a copiilor in licee va continua in toate comunitatile de romi din Lechinta, Teaca, Rodna, Budacul de Jos, Dumitrita etc. De aceasta campanie se ocupa in general liderii de la tineret ai filialei.
Suceava
310 ? locuri la zi, 6 locuri la seral si 22 la frecventa redusa pentru elevii romi.
Prefectura Suceava prin Biroul Judetean pentru Romi impreuna cu Partida Romilor Pro Europa, filiala Suceava si Inspectoratul ?colar Judetean sprijina campania ??Noi iti dam recomandarea!?
Ministerul Educatiei Nationale a alocat la nivelul Judetului Suceava, pentru elevii romi, un numar de 310 locuri la zi, 6 locuri la seral si 22 locuri la frecventa redusa. Pentru a primi recomandarea trebuie sa te prezinti la sediul Biroului Judetean pentru romi din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Suceava pentru a beneficia de recomandarea necesara inscrierii in invatamantul liceal sau universitar.
Alba ? Iulia
Organizatia Partida Romilor Pro Europa, filiala Rosia Montana, in parteneriat cu ?coala clasele I-VIII ??Simion Balint Rosia Montana?? au desfasurat o actiune inscrisa in campania nationala ??Noi iti dam recomandarea!??, o campanie initiata de Partida Romilor Pro Europa. Elevii trebuie sa depuna aceste recomandari la Inspectoratul Judetean Alba.

Iasi
Presedintele Partidei Romilor Pro Europa, filiala Vrancea, Valerica Ceobotaru si un reprezentant al Inspectoratului ?colar Vrancea se vor deplasa in diferite localitati ale judetului pentru a-i convinge pe romi sa-si inscrie copii intr-o forma de invatamant. Potrivit unui raport UNICEF, in Romania, rata de scolarizare cea mai scazuta este in randul copiilor romi. Multi dintre ei nu pot merge la scoala, iar cei care o fac se confrunta cu dificultati, cu lipsa unui sprijin suficient, semnaleaza UNICEF in raportul sau pe 2012, privind situatia copiilor in lume, publicat in luna februarie pe site-ul organizatiei.
Bucuresti ? Ilfov
Campania initiata si demarata de Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Ilfov, in parteneriat cu Biroul Judetean pentru Romi din cadrul Institutiei Prefectului judetului Ilfov si Inspectoratul Judetean Ilfov are loc in Jilava, Pantelimon, Voluntari, Balotesti, Cernica, Ciorogarla, Chitila, Ganeasa, Glina, Petrechioaia, ?tefanestii de Jos, Tunari, Vidra si 1 Decembrie.
Asadar in timpul acestei campanii elevii din aceste comune si orase vor fi consiliati, informati si orientati scolar pentru admiterea la liceu. Ei vor primi toate recomandarile necesare privind locurile alocate special pentru elevii de etnie roma.
Primii beneficiari ai campaniei au fost cei din comuna Jilava. Peste 22 de elevi au fost consiliati si orientati scolar, primind in acelasi timp si recomandarea. Exprimat in procente se poate spune ca 95% din elevii romi ai claselor a VIII-a din localitatea Jilava intra in program.
Elevii de la scoala nr. 2 din Jilava au fost placut surprinsi de prezenta viceprimarului Marian Ionita, insotit de unul din consilierii locali romi. A mai participat doamna inspector pentru minoritati Teodora Miclea (ISJ Ilfov), cei trei mediatori scolari romi, din cadrul ISJ Ilfov, directorii celor doua scoli din localitate, expertul local din cadrul Primariei Jilava, mediatorul sanitar, conducerea centrala a Partidei Romilor si o delegatie a studentilor romi de la Iasi, aflata intr-un schimb de experienta.
Modul de organizare a acestei campanii este preluat de catre studentii din Iasi ca model de ??buna practica??, spune Villian Oaie, presedintele Sucursalei Ilfov a Partidei Romilor.
Potrivit Partidei Romilor locurile speciale pentru candidatii romi sunt acelea care se acorda peste numarul de locuri preconizat prin planul de scolarizare in limita a 1-2 locuri suplimentare in clasa.
Elevii care vor sa intre la un liceu din Capitala vor fi repartizati in urma unei sedinte publice organizata la liceul bilingv Miguel de Cervantes din Bucuresti (in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si in baza optiunilor exprimate de candidati) in perioada 8 ? 10 iulie.
Elevii care opteaza pentru liceele din judetul Ilfov vor fi repartizati in cadrul unei sedinte ce va avea loc la ?coala Gimnaziala Nr. 1 din Pantelimon, strada Mioritei nr. 24 A, in data de 9 iulie.
?i in Bucuresti campania este in plina desfasurare. Echipe conduse de presedintii de filiale de sector ale Partidei Romilor monitorizeaza atent fiecare scoala in parte, impartind recomandari tuturor elevilor romi in speranta ca nu va ramane nici un elev neinscris.
Victor N Bogdan

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version