Connect with us

Eveniment

Campania „Noi iti dam recomandarea”, in continua crestere

Ca in fiecare an, Partida Romilor Pro Europa a dat cele mai multe recomandari, in jur de 5372 la liceu iar pentru invatamantul superior in jur de 600 de locuri.
Intre 8 si 10 iulie a avut loc repartizarea candidatilor rromi care si-au depus dosarul pentru a intra la liceu pe unul din locurile alocate suplimentar pentru romi. In Bucuresti repartizarea candidatilor a avut loc la liceul teoretic Miquel Cervantes din Calea Plevnei, nr. 38-40. Repartizarea s-a facut in sedinta publica in ordinea descrescatoare a mediilor candidatilor tinandu-se cont de optiunile exprimate anterior.
Din cele 106 unitati de invatamant de stat de nivel liceal existente in Bucu­resti, 94 au alocat locuri supli­mentare pentru minoritatea roma pentru anul scolar 2013-2014. Campania „Noi iti dam recomandarea” pentru elevii de clasa a VIII-a s-a desfasurat pana la data de 21 iunie.
A doua etapa a campaniei
„Noi iti dam recomandarea”

Cea de-a doua etapa a campaniei se ocupa de viitorii studenti care vor sa intre pe locurile special alocate etniei rome.
Anul acesta Ministerul Educatiei a acordat cel mai mare numar de locuri speciale pentru candidatii de etnie roma la facultatile din intreaga tara. In conformitate cu ordinul ministrului 3894 din 12 iunie 2013, au fost acordate 594 de locuri, iar din locurile repartizate institutiilor de invatamant superior cu profil militar si special se vor mai suplimenta in functie de solicitarile care s-au facut in asa fel incat se vor depasi 600 de locuri.
Este bine de stiut pentru cei interesati ca la sediul Partidei Romilor Pro-Europa atat sediul Central din Bucuresti cat si in celelalte sedii din tara, pe langa aceasta recomandare potentialii beneficiari ai locurilor pentru romi in mediul universitar vor beneficia si de consiliere.

Nu exista un criteriu de baza pentru a obtine o recomandare ci o simpla formalitate

Tot Secretarul General al Partidei Romilor, Catalin Zamfir Manea ne explica faptul ca nu exista un criteriu de baza pentru a obtine o recomandare.
„Daca luam in calcul culoarea pielii ca fiind unul dintre criterii ne inselam. Romii sunt si bruneti si mai albi. Nici cunoasterea limbii romani nu este un criteriu, deoarece unii vorbesc altii nu. De asemenea nu putem spune ca acesti copiii trebuie sa provina din familii de romi considerand ca aici si tatal si mama trebuie sa fie romi, iar este gresit pentru ca tatal poate fi de etnie roma si mama poate sa fie de alta etnie sau invers si atunci neavand suficiente criterii obiective in baza carora sa stabilim daca un copil este sau nu de etnie roma. Dar Partida Romilor avand o experienta practica de peste 15 ani de zile are metode specifice prin care sa-si dea seama cine este si cine nu este de etnie roma. Pentru a respecta metodologia, ordinul ministrului, legislatia in vigoare in domeniul educatiei am apelat la aceasta forma de asumare, deoarece pana la urma a declara apartenenta la o etnie reprezinta un act de asumare.

 

Sa nu uimeasca pe nimeni ca la recensamantul din 2011 au fost persoane care s-au declarat, daci, celti, romani si tot asa mai departe, Deci este un act de asumare. Actul de asumare este transpus intr-un document scriptic in Partida Romilor inseamna o declaratie pe propria raspundere pentru copiii care nu au calitatea de a da astfel de declaratii si vin insotiti de parinti, adica pentru cei ce urmeaza sa mearga la liceu, pe locurile speciale in facultati, in centrele universitare luam in calcul ca ei au 18 ani si atunci dau declaratii pe propria raspundere, pot face acest lucru. Apoi recomandarea este doar o formalitate stipulata de astfel si in metodologia de la Ministerul Educatiei” a mai declarat Catalin Zamfir Manea.
Campania „Noi iti dam recomandarea'” a fost promovata atat in scoli cat si in licee prin membrii Partidei Romilor din toata tara cat si prin intermediul emisiunii „Si eu m-am nascut in Romania”, emisiune difuzata pe postul de televiziune Prima TV cat si prin ziarul „Asul de Trefla”, ambele apartinand Partidei Romilor Pro Europa.
De asemenea pentru mai multe informatii si stiri cu si despre romi accestati siteul wwwpartidaromilor.ro, site-ul unde puteti revedea emisiunea „Si eu m-am nascut in Romania” si puteti rasfoi arhiva ziarului „Asul de Trefla”.
Recomandari si consiliere la Partida Romilor

Consilierea si orientarea este extrem de importanta in sensul in care acesti tineri vor fi indrumati sa opteze pentru o universitate, o facultate care sa fie in acord cu parcursul lor scolar in liceu astfel ca viitorii studenti sa poata absolvi facultatea si mai departe sa dobandeasca acele competente si abilitati profesionale care le vor fi de mare folos in cariera.
Secretarul general al Partidei Romilor Catalin Zamfir Manea declara:
„Este foarte greu de spus daca sunt multe sau putine oricum este cea mai mare cifra care s-a dat pana acum. Aceste 600 de locuri pe care le avem in majoritatea centrelor universitare din tara reprezinta doar o cifra un pic mai vizibila. Trebuie spus raspicat si faptul ca exista un numar foarte mare de studenti romi care nu opteaza pentru unul dintre aceste posturi. Mai mult este bine de stiut pentru studentii de etnie roma si pentru parintii lor si pentru ceilalti studenti apartinand altor etnii sau studenti majoritari ca in afara de sprijinul de a intra cu o nota un pic mai mica intr-un centru universitar fata de ceilalti studenti, doar la admitere, nu exista nici o alta facilitate.
De la momentul inceperii anului universitar la data de 1 octombrie si pana la finalizarea ciclului universitar cu licenta, studentii care au intrat pe aceste locuri speciale pentru romi nu beneficiaza sau nu sunt privilegiati in comparatie sau in detrimentul celorlalti studenti.
Se aplica si sunt obligati sa se conformeze regulilor pentru toti ceilalti studenti. Locurile acordate pentru romi sunt locuri peste cifra de scolarizare a respectivelor institutii de invatamant”.

 

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință