Connect with us

Programe

Campania ”Noi îți dăm recomandarea”

Campania educationala „Noi iti dam recomandarea” este cea mai ampla actiune in domeniul educatiei romilor din Romania initiata si derulata de Asociatia Partida Romilor Pro-Europa in parteneriat cu Inspectoratele Scolare din Romania inca din anul 2006 ale carei rezultate depasesc cifra de 30.000 de beneficiari.

Scopul campaniei consta in cresterea accesului la educatie pentru copiii de etnie roma, proveniti din comunitatile afectate de saracie si excluse din punct de vedere social, prin consilierea, orientarea scolara si inscrierea acestora la toate nivelele de invatamant, de la nivelul prescolar, la invatamantul universitar (gradinita, clasa pregatitoare, clasa I, clasa a IX-a, facultate) precum si prin recuperarea scolara a tinerilor care nu si-au finalizat studiile in cadrul programului „Sansa a doua”.

Campania „Noi iti dam recomandarea” s-a desfasurat la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Implementarea activitatilor campaniei a fost asigurata de catre coordonatorii regionali ai Partidei Romilor, in stransa legatura cu inspectorii scolari judeteni. Acestia au participat la intalnirile pregatitoare si premergatoare implementarii obiectivelor campaniei.
Adeverintele care atesta apartenenta la etnia roma au fost eliberate doar in baza declaratiei pe propria raspundere a parintilor, sub sanctiunea prevederilor legale privind falsul in declaratii.

Modelul de recomandare a fost stabilit de catre Organizatia Centrala a Partidei Romilor Pro-Europa prin decizia domnului presedinte Nicolae Paun.
Recomandarea contine datele de identificare si de contact a organizatiei, numar de inregistrare, semnatura si stampila celui care o elibereaza, datele de identificare ale elevului precum si mentiunea obligatorie: „Prezenta recomandare se elibereaza gratuit”. Organizatiile judetene ale Partidei Romilor si cea a municipiului Bucuresti vor face xerocopii dupa recomandarile eliberate pentru intocmirea unui dosar de evidenta. Cu acest dosar responsabilii din partea organizatiei vor participa la sedinta publica, in vederea asigurarii transparentei si legalitatii in ceea ce priveste eliberarea recomandarilor de apartenenta. La propunerea parintilor si a liderilor romi vor fi identificate cele mai bune solutii pentru accesul copiilor in sistemul de invatamant.

Bucuresti, sectorul 2

Presedintele Partidei Romilor, sector 2, Petre Gheorghe este multumit de numarul recomandarilor eliberate pana in prezent.
„Urez tuturor copiilor, mult noroc la evaluarea nationala si la examenul de bacalaureat. Nu abandonati pregatirea scolara pentru ca in viitor veti avea nevoie de ea sa va intretineti familia”, a fost mesajul presedintelui Partidei Romilor sector 2, Petre Gheorghe.

Bucuresti, sector 3

Presedintele Partidei Romilor, sector 3, Cinca Mihai este foarte multumit in comparatie cu anii precedenti. La a doua intalnire, peste 250 de persoane de etnie roma au fost prezente pentru a primi recomandarea.
Alaturi de Presedintele Partidei Romilor sector 3, la scoala numarul 95 din capitala au mai fost prezenti
– inspector sector 3, doamna Ioana Mihaela Neacsu
– inspector Tabacu Mona
– directorul scolii nr. 95, doamna Marcu Lavinia
– prim vicepresedintele Partidei Romilor Pro-Europa, filiala sector 3, Enache Valerica
– vicepresedintele Partidei Romilor, filiala sector 3, Mircea Gheorghe
– vicepresedintele PRPE, filiala sector 3, Nae Adrian

„Anul 2014 a fost mai bun decat ceailalti ani. Au fost eliberate peste 250 de recomandari, un lucru pozitiv fata de anii precedenti”, a declarat presedintele Partidei Romilor Pro-Europa, filiala sector 3, Mihai Cinca.

Bucuresti, sector 5
Presedintele Partidei Romilor, filiala sector 5, Marius Constantinescu a organizat o intrunire cu parintii si copiii din sectorul 5, la Colegiul Viilor pentru a le inmana recomandarile. Peste 270 de persoane au raspuns prezent la aceasta intrunire. Foarte multi din cei prezenti insa au optat pentru scoala profesionala UCECOM. Dupa trei ani, acesti tineri pot fi calificati in meserii precum: ospatari, bucatari, frizeri, manechiura – pedichiura.
Prezenti la aceasta intrunire au fost prezenti si managerul general UCECOM, Braniste Bogdan, directori ai scolilor gimnaziale din sectorul 5, mediatori scolari si profesori de limba romani, secretarul general al Partidei Romilor Pro – Europa, Catalin Manea si presedintele Partidei Romilor Pro-Europa, domnul deputat Nicolae Paun, care, a fost atent la toate optiunile pe care familiile copiilor de etnie roma le preferau.
Vazand ca foarte multe familii optau pentru scoala profesionala UCECOM, scoala particulara care ofera o meserie copiilor lor, s-a oferit ca 50 de familii nevoiase sa beneficieze de gratuitate, presedintele Partidei Romilor Pro-Europa achitand contravaloarea scolarizarii copiilor din buzunarul propriu.

Calarasi

Stancu Daniel, presedintele sucursalei municipiului Calarasi a Partidei Romilor „Pro-Europa”, expert local rom in Primaria Municipiului Calarasi impreuna cu echipa sa au eliberat pana in prezent, in Calarasi si localitatile aferente, peste 150 de recomandari.
„Inainte de a ura mult noroc tuturor la Evaluarea Nationala si la examenul de Bacalaureat, am un sfat catre elevii claselor a VIII-a, care intentioneaza sa abandoneze cursurile scolare. Nu abandonati pregatirea scolara pentru ca in viitor veti fi nevoiti sa va intretineti familiile. Pentru eleviii care provin din familii vulnerabile, exista posibilitatea inscrierii in scolile profesionale, pe care va indemn sa le urmati. Va asigurati astfel atat studiile necesare angajarii voastre viitoare cat si calificarea intr-o meserie.
Pentru elevii scolilor profesionale se vor acorda lunar burse consistente, cu conditia ca ei sa frecventeze cursurile scolare. Nu uitati – „Meseria este bratara de aur!” si nu pierdeti ocazia sa va asigurati viitorul”, a mai declarat presedintele Partidei Romilor, filiala municipiului Calarasi, Daniel Stancu.

Vrancea

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vrancea, in parteneriat cu Partida Romilor Pro-Europa, filiala Vrancea au mers in fiecare localitate unde predomina elevii de etnie roma, pentru a informa elevii si pe parintii acestora despre metodologia de admitere la liceu si modul de eliberare a recomandarilor in vederea inscrierii in clasa a IX-a.
„Am inceput compania de promovare impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Scolar. Ne adresam in special parintilor de copii, care, in acest an vor absolvi opt clase si vor trece in invatamantul liceal. Tot ce trebuie sa faca acestia pentru a obtine recomandarea din partea noastra este sa depuna o declaratie pe propria raspundere ca sunt de etnie roma, impreuna cu o copie a actului de identitate, atat al parintelui cat si al elevului care are nevoie de recomandare. Noi vom elibera acest act gratuit. In lipsa acestuia copii romi nu pot accede pe locurile speciale. Am fost in cateva scoli si urmeaza sa continue informarea”, sustine Valerica Ciobotaru, presedintele Partidei Romilor „Pro-Europa”, filiala Vrancea.

Constanta

Presedintele Partidei Romilor Pro – Europa, filiala judeteana Constanta, Dumitru Petrica ureaza tuturor copiilor de etnie roma, mult succes la Evaluarea Nationala si la examenul de bacalaureat. Pana in prezent, Partida Romilor Pro -Europa, filiala Constanta a eliberat circa 200 de recomandari.

Bistrita Nasaud

Liderul romilor bistriteni, presedintele Partidei Romilor Pro-Europa, filiala Bistrita Nasaud, Emil Neia Lacatus, alaturi de o echipa tanara au strabatut comunitatile importante de romi pentru a-i convinge atat pe elevi cat si pe parintii acestora sa urmeze cursurile unui liceu.
„Le cerem parintilor sa-si trimita copiii la scoala. Vrem sa prevenim abandonul scolar. Scoala, educatia au un rol foarte important in ridicarea etniei noastre. Scoala sa devina o prioritate pentru toti romii”, a motivat acest demers Emil Neia Lacatus. Pana in prezent formatiunea a dat peste 150 de recomandari pentru elevii romi.
„Speram sa avem cat mai multi copii romi care sa-si depuna dosarul la liceu. Anul trecut, mediile de admitere ale copiilor romi au oscilat intre 6,00 si 8,50”, a mai declarat presedintele Partidei Romilor Pro-Europa, filiala Bistrita Nasaud, Emil Neia Lacatus.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință