Connect with us

La zi

Campania Naţională „VREM RESPECT” în judeţul Ilfov

În conformitate cu Hotărârea luată de către Consiliul Director al Asociaţiei Partida Romilor „Pro-Europa”, în perioada 13-29 septembrie se desfăsoară, în judeţul Ilfov, campania civică „Vrem respect!”, acţiune care se circumscrie evenimentului derulat la nivel naţional.


Astfel, în zilele de 13-15 septembrie, conducerea sucursalei judeţene Ilfov s-a aflat, pentru început, în oraşul Pantelimon cu un program riguros stabilit.
Scopul acestei campanii este identificarea concretă a principalelor probleme cu care se confruntă etnicii romi din Pantelimon, Ştefăneştii de Jos şi Jilava, în domenii precum educaţia, sănătatea, locuirea etc.


Principalele informaţii vor fi colectate într-o fişă a localităţii care va cuprinde date socio-demografice ale populaţiei, participarea scolară a elevilor şi tinerilor romi, modul de accedere al romilor la reţelele de utilităţi, resursele umane angrenate în viaţa comunităţii, precum şi situatia persoanelor de etnie romă fără acte de identitate, stare civilă sau proprietate.


Datele culese prin fişa localităţii vor constitui baza unui raport de cercetare pentru localitatea în cauză, care va conţine concluzii, recomandări şi soluţii pentru rezolvarea problemelor identificate.


De asemenea, reprezentanţii conducerii sucursalei judeţene Ilfov au efectuat un număr de trei deplasari „door-to-door”, în zilele 13-15 septembrie a.c., în comunitatea de romi din Pantelimon, unde au fost însoţiţi de preşedintele filialei locale Pantelimon, cei doi mediatori sanitari şi alţi membri ai organizatiei. Cu aceasta ocazie, membrii Consiliului Director al sucursalei judeţene Ilfov au aflat direct de la sursă problemele reale ale romilor din Pantelimon, totodată discutând cu aceştia despre necesitatea asigurării reprezentativităţii romilor în plan local, a modului de interacţionare cu autorităţile administraţiei publice locale, a oportunităţilor existente de formare şi calificare profesională, precum şi a programelor naţionale în domeniul sănătăţii.


Iată câteva dintre problemele expuse de către romii din localitatea Pantelimon:


– Stoica Eva: lipsa unei locuinte, 5 copii minori;
– Zamfir Vasile: lipsa locuintei;
– Cosmin Lenuta: copil bolnav, in varsta de 7 ani, sprijin financiar;
– Nica Elena: copil minor, lipsa unui loc de munca;
– Ciuraru Valentina: sprijin juridic pentru actiuni in instanta, pensie alimentara;
– Mustata Ilie: sprijin racordare la reteaua electrica;
– Stancu Florentina: sprijin la nivelul Primariei pentru acordarea unui ajutor de urgenta;


În data de 13 septembrie, orele 11.00, echipa Consiliului Director al sucursalei judeţene Ilfov s-a întâlnit cu Primarul localităţii Pantelimon la sediul Primăriei. La întalnirea respectivă a luat parte şi directorul Serviciului de Asistenţă Socială al orasului.

În discuţiile abordate, domnul Primar şi-a exprimat deschiderea pentru rezolvarea problemelor romilor din localitate, arătând că este necesar ca romii din Pantelimon să aibă reprezentanţi la nivelul Consiliului Local. De asemenea, şi-a exprimat mulţumirea pentru modul în care colaborează cu cei doi mediatori sanitari şi expertul local rom.


În ziua de 14 septembrie, orele 12.00, a avut loc, la sediul Şcolii Generale nr. 1, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii filialei locale Pantelimon şi membri ai comunitatii rome din oraş, la care a participat şi directorul Serviciului de Asistenţă Socială al Primariei. Au fost prezente în jur de 110 persoane, acţiunea durând până la orele 15.30. Temele abordate au fost:


– necesitatea derularii unor campanii de informare la nivelul comunitatii, legate de forta de munca;
– informarea elevilor si parintilor despre invatamantul scolar;
– modalitatile de obtinere a actelor de identitate si a celor de stare civila;
– constientizarea civica pentru asumarea identitatii etnice si combaterea discriminarii romilor;
– necesitatea selectarii unor persoane de etnie roma bine pregatite din punct de vedere educational si profesional pentru a candida la urmatoarele alegeri locale;


Din partea conducerii centrale a fost prezent domnul Bogdan Paraschiv, secretar general al Asociaţiei.
Conducerea judeţeană Ilfov a fost reprezentată de către:


– Cristea Nicolae, Stefanestii de Jos
– Mihaela Niculae, Tunari
– Capdefier Bogdan, Jilava
– Bacrita Aurel, Ciorogarla
– Tudorache Vyvy, Vidra
– Gheorghe Mihail, Pantelimon
– Oaie Villiam, presedinte Sucursala Ilfov


Duminică 15 septembrie, intre orele 17.00 – 20.00 a continuat deplasarea în comunitatea romilor din Pantelimon împreună cu preşedintele filialei Pantelimon, cei doi mediatori sanitari şi alţi membri ai Asociatiei, locuitori ai oraşului.


În perioada 20-22 septembrie, echipa judeţeană a Asociatiei Partida Romilor se va afla în Ştefăneştii de Jos, urmând ca în perioada 27-29 septembrie să se deplaseze în localitatea Jilava.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință