Connect with us

Sanatate

Buzău: Caravana de depistare gratuită a tuberculozei ajunge în 16 localităţi din judeţ

Caravana de depistare activă a tuberculozei, Screening TB Romania, coordonată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, va ajunge luni în judeţul Buzău

Caravana de depistare activă a tuberculozei, Screening TB Romania, coordonată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, va ajunge luni în judeţul Buzău şi va asigura servicii medicale gratuite cetăţenilor din 16 localităţi, informează organizatorii.

Potrivit acestora, localităţile incluse în program sunt Glodeanu Siliştea, Smeeni, Merei, Berca, Scorţoasa, Pârscov, Brăieşti, Vintilă Vodă, Grebănu, Râmnicelu, Puieşti, Balta Albă, Ziduri, Cochirleanca, Vadu Paşii, Săgeata.

„Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti oferă servicii medicale gratuite buzoienilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Buzău este de 35,2 cazuri la suta de mii de locuitori. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament. Caravana Screening TB va străbate comunele anunţate vreme de o lună şi jumătate şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil”, se arată într-un comunicat de presă.

Camioneta în care se află cabinetul mobil este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid, cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei, precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare, iar serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat, menţionează iniţiatorii programului.

Aceştia au mai precizat că de la demararea activităţii de screening al tuberculozei jumătate din judeţele Românie au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare, astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, citată în comunicat.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA.

În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință