Connect with us

Cultura

Bronisława Wajs “Păpuşa”, cea mai cunoscută poetă romani

Născută la 30 mai 1910, la Lublin în Polonia, Bronisława Wajs, cunoscută sub numele de Păpuşa, a fost unul dintre cei mai valoroşi scriitori ai etniei rome. A crescut într-o familie nomadă de romi în Polonia. ”Tatăl meu provenea din neamul Warmiak, iar mama din ţigani din Galicia. Nu îmi aminteasc prea bine de tatăl meu, care a murit în Siberia, pe când eu eram mică. Am fost singură la părinţi.”, spunea Păpuşa.

A învăţat să citească şi să scrie la 12 ani, oferind copiilor care mergeau la şcoală diferite lucruri, cerându-le în schimb să o înveţe să scrie litere. „Lângă noi locuia un negustor evreu. Am furat o găină şi i-am oferit-o, cerându-i în schimb să mă înveţe să citesc.”, îşi aminteşte Păpuşa. Atunci când era prinsă de tatăl său vitreg citind, de cele mai multe ori, era bătută iar cărţile sale distruse.

A fost căsătorită de familie la 15 ani cu un bărbat mult mai în vârstă, pe nume Dionizy Wajs, care cânta la harpă. Foarte nefericită în căsătorie, a început să cânte, fiind acompaniată la harpă de către soţul său. Curând Bronislawa a început să compună propriile sale melodii, având ca sursă de inspiraţie cântecele tradiţionale rome.

În 1949 Păpuşa a fost descoperită de către poetul polonez Jerzy Ficowscki care i-a recunoscut imediat talentul imens. Majoritatea poeziilor scrise de Bronisława Wajs au ca temă comună „Nostos”(termenul grecesc pentru întoarcerea acasă), o temă des abordată în poezia romă. Termenul desemnează totodată şi dorinţa romilor de a pleca la drum. Bronislawa a publicat o serie de poeme în revista „Problemy”, dar şi un interviu realizat de poetul polonez Julian Tuwin. Este momentul în care Păpuşa devine cunoscută publicului. În anul 1956 a publicat primul său volum de poezii intitulat „Cântecele Păpuşei”.

Alături de poeme a fost publicat şi un mic dicţionar roma-polonez, fapt care a atras reproşul comunităţii roma, care a văzut în acest dicţionar drept o trădare a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor rome, prin dezvăluirea lor către gadjos (gagi).

În anul 1962 Păpuşa devine membră a Uniunii Scriitorilor din Polonia, iar poeziile sale sunt traduse în germană, franceză, engleză, spaniolă, suedeză şi italiană. Alături de „Cântecele Păpuşei” apărută în 1956, a mai publicat: „Cântece spuse”, Łódź 1973 şi post-mortem „O pădure, părintele meu”, Varşovia 1990.

Volumele sale sunt recompensate cu numeroase premii, printre care: Lubuska Culture Award (1958), „Nadodrze” Award (1978), Gorzów Award (1978).

Păpuşa a locuit într-o casă din oraşul polonez Gorzów Wielkopolski, pe strada Kosynierów Gdyńskich, une autorităţiile au dezvelit o placă memorială, care să amintească de personalitatea poetei. Bronisława Wajs a murit pe 8 februarie 1987, la Inowrocław, Polonia.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință