Sanatate

Brăila: Caravană mobilă pentru depistarea tuberculozei în 18 comune

Brăila este inclusă într-un proiect de screening coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti

Brăila este inclusă într-un proiect de screening coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, care oferă servicii medicale gratuite în zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, o caravana mobilă pentru depistarea tuberculozei fiind prezentă, începând de luni, în 18 comune din judeţ, se arată într-un comunicat de presă remis marţi de Fundaţia Centrul Pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Comune brăilene unde va merge caravana de depistare activă a tuberculozei sunt Berteştii de Jos, Chiscani, Ciocile, Cireşu, Dudeşti, Măxineni, Movila Miresei, Roşiori, Scorţaru Nou, Şuteşti, Tudor Vladimirescu, Tufeşti, Ulmu, Vădeni, Vişani, Viziru, Frecatei şi Măraşu.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în judeţul Brăila este de 56,8 cazuri la sută de mii de locuitori, plasând judeţul pe locul 6 în ţară în acest top nedorit al noilor cazuri de tuberculoză înregistrate anual. România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistaţi şi aflaţi în tratament.

„Caravana Screening TB va străbate comunele anunţate vreme de două luni şi va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale puse la dispoziţie în cabinetul mobil. Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat”, se arată în comunicatul de presă.

De la demararea activităţii de screening al tuberculozei, jumătate din judeţele Românie au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei.

Tuberculoza este o boală este de origine infecţioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândeşte pe calea aerului de la persoană bolnavă la cele sănătoase, depistarea tuberculozei pulmonare făcându-se cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigaţii medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version