Connect with us

Sanatate

Boala COVID-19 creşte riscul de a dezvolta diabet de tip 2

Persoanele care au trecut prin boala COVID-19 au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2

Persoanele care au trecut prin boala COVID-19 au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, potrivit studiului unor cercetători germani publicat luni în revista Diabetology, relatează EFE.

La studiu au participant pacienţi infectaţi cu coronavirus alături de alţi pacienţi care sufereau de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cauzate de obicei de prezenţa unui virus, iar potrivit concluziilor cercetării, riscul relativ de a dezvolta diabet de tip 2 a fost mai mare cu 28% la cei din primul grup, decât la cei din grupul al doilea.

Studiul arată că pancreasul poate fi de asemenea o ţintă a virusului SARS-CoV-2 şi s-a observat că după infectare se produce o descreştere a numărului de granule secretoare de insulină în celulele beta precum şi o deteriorare a secreţiei de insulină stimulată de glucoză.

De asemenea, după trecerea prin COVID-19 unii pacienţi au dezvoltat o rezistenţă la insulină şi au prezentat niveluri ridicate de glucoză în sânge, chiar şi dacă nu aveau antecedente de diabet.

Un grup de la Centrul German pentru Diabet (DDZ) şi de la Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD) au realizat un studiu retrospectiv în perioada martie 2020 – ianuarie 2021 cu urmărirea pacienţilor până în iunie anul trecut.

Cele două grupuri – cu coronavirus şi infecţii acute ale căilor respiratorii superioare – au fost studiate în funcţie de sex, vârstă, asigurare medicală, luna de diagnosticare a COVID-19 şi comorbidităţi (obezitate, hipertensiune, colesterol ridicat, infarct miocardic, accident vascular cerebral).

În perioada de studiu, au fost diagnosticate cu COVID-19 35.865 de persoane, iar analizele au arătat că pacienţii cu această boală au dezvoltat diabet de tip 2 cu o frecvenţă mai mare, a declarat unul dintre autorii studiului, Wolfgang Rathmann, de la DDZ.

Infecţia cu SARS-CoV-2 poate provoca o puternică eliberare de substanţe proinflamatorii (citokine), iar activarea sistemului imunitar poate persista mai multe luni după trecerea prin COVID-19, fapt ce poate prejudicia eficacitatea insulinei.

Deşi este puţin probabil ca diabetul de tip 2 să constituie o problemă pentru marea majoritate a persoanelor care au trecut prin COVID-19, autorii recomandă celor care au avut această boală să fie atenţi la primele semne sau simptome precum oboseală, urinare frecventă şi senzaţie de sete persistentă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință