Primăria Oradea construieşte, în zona Gutenberg-Voltaire, un Centru de zi pentru copiii proveniţi din comunităţi marginalizate şi modernizează trei străzi adiacente, printr-un proiect cu finanţare europeană de 7,5 milioane de lei.
Proiectul, aflat în faza de execuţie, a fost prezentat miercuri de viceprimarul Mircea Mălan, într-o conferinţă de presă susţinută alături de reprezentanţii departamentului special al primăriei care se ocupă de proiecte cu finanţare internaţională.
Centrul de zi se va construi, în următorii doi ani, pe o suprafaţă de 1.258 de metri pătraţi şi va cuprinde o sală multifuncţională, un cabinet medical şi unul pentru consiliere psihologică şi socială, diferite săli pentru activităţi recreative şi o sală de mese. În curte se vor amenaja terenuri de sport în aer liber.
După finalizarea construcţiei, centrul va fi preluat în administrare de Direcţia pentru Asistenţă Socială Oradea, aşa cum se procedează şi cu alte instituţii sociale similare din municipiu.
Pentru a uşura accesul la centru, în august a început modernizarea a trei străzi din apropiere (Thomas Mann, Ion Buşiţia şi Arabilor, care erau doar pietruite), urmând să fie asfaltate până la sfârşitul lunii octombrie.
„Este un proiect care a pornit din realităţile zonei Gutenberg-Voltaire, unde trăieşte mare parte din populaţia marginalizată a oraşului, cu mulţi copii care provin din familii defavorizate şi care au nevoie de condiţii mai bune pentru a reuşi să parcurgă toate etapele educaţionale şi să se integreze în traiul comun din oraş. Practic, sunt 60 de copii între 3 şi 7 ani şi alţi 127, între 7 şi 18 ani, majoritatea frecventând Şcoala Gimnazială ‘Ioan Slavici’ din proximitate. Deoarece se înregistrează un abandon şcolar destul de mare şi pentru a veni în sprijinul lor, am gândit acest proiect împreună cu colegii din Direcţia pentru Managementul Proiectelor cu Finanţare Internaţională, care azi se află în faza de execuţie”, a declarat Mircea Mălan.
Valoarea totală a contractului este de 7,45 milioane de lei, din care 85% este valoare nerambursabilă, 2% este contribuţia oraşului, 13% fiind contribuţia nerambursabilă a statului român. A fost depus în cadrul POR 2014-2020, Axa 4. Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.3: Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale.
Potrivit materialului de prezentare al acestui proiect, zona în care se va construi centrul de zi este identificată în Atlasul zonelor urbane marginalizate din România, elaborat de BEI, ca zonă tip ghetou cu blocuri, locuită preponderent de familii defavorizate de romi, români şi maghiari. Conform datelor recensământului din 2011, procentul populaţiei de etnie romă din Oradea este de 1,8%, din care circa 1% locuiesc în zona vizată (Gutenberg-Voltaire), circa 560 de persoane paupere, respectiv mai mult de jumătate din populaţia romă a municipiului.
Diagnoza socială a primăriei a scos în evidenţă necesitatea construirii unui centru pentru copii. Primăria intenţionează să pună în practică şi un alt proiect pentru construirea în zonă a unei grădiniţe.