Connect with us

Politic

Basescu, amendat pentru discriminare la adresa romilor

Recenta sanctiune primita de presedinteleTraian Basescu pentru declaratii discriminatorii la adresa rromilor scoate in prim-planul presei internationale prejudecatile cu care se confrunta reprezentantii etniei rrome din Romania.

Multi dintre rromi romani se confrunta zilnic cu prejudecatile si „retorica puternic stereotipica” folosita de politicieni, de media si de societate in general, a declarat presedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos.

Exemplul lui Cristi, un adolescent rrom in varsta de 13 ani care face meditatii la engleza, dar caruia ii este teama ca profesorul sau ar putea parasi camera de lucru, chiar si pentru un moment.

„Cand ma duc la vecinul sa iau lectii suplimentare de engleza, mi-e teama sa fiu lasat singur pentru ca, stiti, oamenii spun ca rromii fura. Eu nu o fac, insa mi-e teama ca va disparea ceva si voi fi acuzat pe nedrept”, a spus baiatul.

Traian Basescu, amendat pentru discriminare fata de minoritatea rroma

Asztalos a subliniat „efectele devastatoare pe care le are retorica negativa asupra copiilor rromi”, afirmand ca multi dintre acestia „traiesc cu o teama constanta fata de prejudecatile raspandite impotriva minoritatii rome”.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii l-a amendat pe presedintele Traian Basescu cu 600 de lei pentru o declaratie facuta in 2010 in Slovenia. Atunci, seful statului a facut afirmatii discriminatorii fata de rromii nomazi, spunand ca acestia nu muncesc si ca „multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura”.

Liderii religiosi britanici ii cer lui Boc sa scoata rromii din „groapa de gunoi”

Organizatia pentru drepturile rromilor Romani Criss a salutat sanctiunea, insa a avertizat ca Basescu nu este un caz izolat: „Multi alti politicieni promoveaza rasismul descriindu-i pe rromi drept infractori si antisociali”.

Romania are cea mai mare minoritate rroma din Europa, estimata la circa doua milioane de persoane, insa multi dintre ei nu isi declara etnia de teama discriminarii. Doar 620.000 de rromi si-au recunoscut etnia la recensamantul din anul 2011.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință