Connect with us

Remember

Barbu Lăutaru – O legendă a muzicii lăutăreşti

Barbu Lăutaru, pe numele său Vasile Barbu, s-a  născut în  1780 la Mereni, raionul Anenii Noi, Moldova şi a decedat în august 1858, Iași, Moldova

Barbu Lăutaru, pe numele său Vasile Barbu, s-a  născut în  1780 la Mereni, raionul Anenii Noi, Moldova şi a decedat în august 1858, Iași, Moldova.

Barbu Lăutaru fost un cântăreț și cobzar român, de etnie romă, care s-a bucurat de o faimă devenită legendară, urmaș al unei vechi familii de lăutari. Staroste al lăutarilor din Moldova timp de 40 de ani, Barbu Lăutaru a fost unul dintre acei mari cântăreți populari români care, prin creația și felul lor de interpretare, au contribuit la formarea și îmbogățirea muzicii populare de tip lăutăresc, născută din îmbinarea elementelor de muzică populară românească cu elemente ale muzicii orientale, ale romanței ruse și elemente occidentale. A întreprins numeroase turnee prin țările românești, inclusiv și prin Basarabia (la Chișinău și Telenești).

A stârnit admirația lui Franz Liszt cu prilejul trecerii acestuia prin Moldova, în iarna anului 1847, la Iași. Săptămânalul francez „La Vie parisienne” relata în 1874 că, cu ocazia vizitei, Barbu Lăutaru a reprodus o improvizație de-a lui Franz Liszt la o primă audiție, când compozitorul maghiar a făcut un popas la conacul vistiernicului Alecu Balș.

Cu ocazia unor săpături efectuate în anul 1968 la biserica „Sf. Ioan Gură de Aur – Zlataust” din municipiul Iași, s-a descoperit lângă zidul de nord al bisericii, mormântul celebrului cântăreț și cobzar.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință