Connect with us

Social

Banca Mondială caută aplicanţi pentru a doua ediţie a Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor

Biroul Băncii Mondiale din România invită organizaţiile societăţii civile din ţară implicate în acţiuni de incluziune socială a romilor să aplice pentru înscrierea la a doua ediţie a Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Organizaţiile interesate să susţină priorităţile romilor fructificând instrumentele şi portofoliul de ţară al Băncii Mondiale sunt invitate să aplice în perioada 5 – 26 aprilie, completând un formular.

Înfiinţat în 2017 în România la iniţiativa Băncii Mondiale, Grupul de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor este o reţea de organizaţii ale societăţii civile specializate în domeniul incluziunii socio-economice a romilor. Grupul oferă organizaţiilor pentru romi o platformă prin care pot evidenţia nevoile şi provocările comunităţilor rome. Acestea pot fi abordate, în continuare, în cadrul angajamentului strategic al Băncii Mondiale privind incluziunea socială, menit să contribuie la reducerea sărăciei în România şi să susţină o creştere sustenabilă a veniturilor pentru intervalul de 40% al populaţiei cu cele mai mici venituri.

„Sprijinirea agendei privind populaţia romă în România a fost prioritatea Băncii Mondiale de-a lungul a două decenii şi reprezintă o componentă esenţială a Cadrului de Parteneriat de Ţară cu România al Băncii Mondiale pentru perioada 2018-2023. Iniţial, Banca Mondială a colectat date pentru a înţelege mai bine natura excluziunii care afectează populaţia romă. Această activitate rămâne importantă în continuare. În plus, Banca Mondială utilizează din ce în ce mai mult aceste informaţii pentru a aborda provocările romilor în cadrul portofoliului de ţară şi al dialogului în materie de politici publice cu decidenţi, pentru a asigura, astfel, şanse egale pentru toţi”, a declarat Tatiana Proskuryakova, Director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.

Printre rezultatele principale ale Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor se numără sprijinirea eforturilor de a angaja şi a pregăti asistenţi comunitari şi mediatori în probleme de sănătate şi de etnie romă în 300 de comunităţi marginalizate din România, pentru a facilita accesul grupurilor vulnerabile la asistenţă comunitară şi medicală primară, în cadrul Programului bazat pe rezultate în domeniul sănătăţii pentru România.

De asemenea, membrii Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor au fost invitaţi să se implice în monitorizarea distribuirii de laptopuri pentru elevii din învăţământul secundar din comunităţi marginalizate, dar şi să sprijine un exerciţiu recent de identificare a nevoilor în 34 de comunităţi, în ceea ce priveşte impactul socio-economic al pandemiei de COVID-19. Informaţiile colectate au fost incluse în recomandările de politici ale Băncii Mondiale către Guvernul României în vederea îmbunătăţirii luptei împotriva pandemiei.

În viitor, Banca Mondială intenţionează ca membrii Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor să continue să reprezinte o voce critică pentru a comunica problemele romilor şi să colaboreze pentru a formula recomandări şi a înlesni angajamentul Băncii Mondiale la nivelul comunităţilor, în vederea sporirii şanselor socio-economice ale romilor. Banca Mondială va fructifica sprijinul Grupului în mai multe operaţiuni cheie, inclusiv în sectorul învăţământului şi al sănătăţii. Printr-o colaborare susţinută şi sincronizată, membrii Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor vor fi încurajaţi să integreze perspectivele romilor în recomandările Băncii oferite în cadrul sprijinului pentru o redresare incluzivă în România, în urma pandemiei de COVID-19.

Întâlnirea inaugurală a celei de-a doua ediţii a Grupului de Dialog şi Cooperare pentru Incluziunea Romilor va avea loc în a doua jumătate a lunii mai 2021.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință