Connect with us

Social

Autorităţile locale pot depune cererei de finanţare pentru racordarea la reţeaua de gaze

Autorităţile locale pot depune, începând de luni şi până pe 26 aprilie, cereri de finanţare pentru racordarea la reţeaua de gaze prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, a anunţat, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Prin program se pot finanţa înfiinţarea de noi sisteme de distribuţie a gazelor naturale; extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale în localităţile din cadrul unei unităţi administrativ – teritoriale; modernizarea sistemelor de distribuţie a gazelor naturale prin transformarea în sisteme inteligente de distribuţie a gazelor naturale.

Pe de altă parte, anterior, tot luni, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a afirmat că autorităţile ar trebui să sisteze programul de racordare gratuită a consumatorilor români la reţeaua de gaze, întrucât acest lucru duce la majorarea preţurilor pentru toată lumea, prin socializarea costurilor, precum şi la creşterea importurilor.

„Avem drept politică de ţară să racordăm gratuit 1,8 milioane de consumatori. Deşi mă îndoiesc că vor dori să consume gaze la preţurile de acum, acest lucru va necesita o cantitate de 4 miliarde de metri cubi pe an, pe care de unde le vom scoate? Ar trebui să spunem stop acestui program, care ar însemna să avem nevoie de foarte multe gaze în plus şi să crească preţul gazelor pentru toată lumea, pentru că aceste costuri cu racordarea se socializează la toţi consumatorii”, a arătat Chisăliţă, într-o întâlnire cu presa.

Aceasta deoarece, deşi racordarea este gratuită pentru cei care se leagă la reţea, costurile sunt plătite iniţial de operatorul de distribuţie, apoi, conform legii, sunt recuperate de companii prin tarifele de distribuţie pe care le plătesc toţi consumatorii de gaze.

„Anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România a importat 3,2 miliarde de metri cubi de gaze, adică 29% din consum. Aceasta în condiţiile în care Azomureş a fost închis, iar iarna a fost una blândă, altfel ponderea importurilor ar fi fost şi mai mare”, a mai spus Chisăliţă.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință