Connect with us

Asul de trefla

Aurel Gore – Violonist important al muzicii lăutărești urbane

Aurel Gore s-a născut în 1928 în București, fiind fiul lăutarului Gore Ionescu din Teiș, județul Dâmbovița.

În 1938 îcepe să învețe să cânte la cobză, fiind instruit de cobzarul Gheorghe Măslină „Vetoi” din Teiș, dar din 1940 renunță la aceasta în favoarea viorii, fiind îndrumat de tatăl său.

Din 1945 începe să cânte ca vioară a doua în taraful tatălui său, în această perioadă perfecționându-și tehnica cu alți muzicanți din Târgoviște, dar și din Teiș sau București (notabili fiind Petrică „Gușă” Linte și Ion Puceanu).

În 1946 intră în taraful violonistului Vasile Chira, ca vioară a doua, din care mai făceau parte Gogu’ Chira (țambal mic) și Grigore Măslină (cobză). În această perioadă compune primele sale piese instrumentale (câteva cântece de pahar și cântecul lăutăresc „Mariuță, Marioară”). Tot atunci revine în București, stabilindu-se în cartierul Dorobanți. Între timp se alătură și echipei de dansuri populare „Vasile Roaită”, unde colaborează cu coregraful Gheorghe Popescu-Județ.

Din 1950 începe să cânte la restaurantul „Buzoianu” împreuna cu Gheorghe Măslină, mutat și el recent în București.

Între 1950-1951 este înregistrat de către folcloriștii la Institutul de Folclor din București. Aici cântă în special melodii de joc și cântece de masă precum „Ceasornicul”, „Mocăncuța”, „Rustemul sucit”, „Ciocărlanul din Muscel”, „Ciocărlanul de la șez”, „Hora dreaptă”, „Hora de la Gheboieni”, „Botoșanca”, „Oița”, „Mărioara”, „Someșana”, „Alunelul de la Gorj”, „Săbărelul”, „Ca la Breaza”, „Brău pe șase” și altele.

În 1953 este angajat la Teatrul Muncitoresc CFR din Giulești, unde îl cunoaște pe Ilie Udilă, cu care începe să colaboreze.

În 1957 își formează propriul taraf, alcătuit din fratele său, Victor Gore (acordeon), Mitică „Ochi beliți” Ionescu (țambal), Costel Vasilescu (trompetă), Grigore Măslină „Vetoi” (cobză) și Costel Iordache (bas).

În 1960 înregistrează primul disc la casa de discuri Electrecord împreună cu fratele său, Victor Gore.

Au cântat și înregsitrat cu taraful său nume importante ale muzicii lăutărești urbane, precum Romica Puceanu, Gabi Luncă, Dona Dumitru Siminică și Nicu Bela.

Moare în anul 1989 la București.

Sursa: Wikipedia

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință