Connect with us

Cultura

Astra Film Festival: „The Chalice. Of Sons and Daughters”

„The Chalice. Of Sons and Daughters”, de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu, expune, pentru prima dată în cinema, interesanta lume a cortorarilor

Astra Film Festival prezintă 17 dintre cele mai noi şi mai valoroase filme documentare despre România reală.

Filmul din deschiderea #AFF2022, „The Chalice. Of Sons and Daughters”, de Cătălina Tesăr şi Dana Bunescu (2022 – premieră naţională), expune, pentru prima dată în cinema, interesanta lume a cortorarilor. Filmul arata dinăuntru lumea acestei comunităţi tradiţionale de romi din Transilvania, explorând obiceiuri străvechi, marcate de căsătorii aranjate, în centrul cărora se află, simbolic, un pocal de aur transmis din generaţie în generaţie. Filmul a fost gândit în urmă cu câţiva ani în cadrul programului-laborator DokTank Astra Film, iar pentru a se documenta, Cătălina Tesăr, doctor în antropologie la University College Londra, şi-a petrecut doi ani în mijlocul cortorarilor, timp în care le-a învăţat limba şi obiceiurile.

Festivalul Astra Film din Sibiu, care va avea loc în perioada 9-16 octombrie, prezintă o selecţie a ceea ce este mai nou şi mai valoros în filmul documentar românesc al momentului. În total, vor fi proiectate 17 filme non-ficţiune despre România reală, dintre care 14 vor putea fi văzute pentru prima oară în România, la Sibiu.

Toate, alcătuiesc un puzzle al societăţii româneşti. Proiecţiile vor avea loc în prezenţa realizatorilor, care vor intra în dialog cu publicul. După desfăşurarea celei de-a 29-a ediţii #AFF, unele filme vor putea fi vizionate online pe teritoriul României, iar organizatorii Astra Film vor putea face nominalizări directe pentru European Film Awards, din rândul filmelor premiate.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință