Educatie

Asociaţiile Elevilor refuză compromisuri cu privire la respectarea legii şi solicită retragerea proiectului de OUG cu privire la transportul elevilor

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETM), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) refuză compromisuri cu privire la respectarea legii şi solicită retragerea proiectului de OUG cu privire la transportul elevilor!

Marţi, 27 septembrie a.c., a avut loc o întâlnire de lucru la nivelul Guvernului României cu privire la proiectul de OUG ce vizează transportul elevilor pus în consultare publică de Ministerul Educaţiei. În cadrul întâlnirii au participat reprezentanţi ai asociaţiilor de elevi, precum şi reprezentanţi ai multiplor ministere.

În cadrul discuţiilor, a fost punctat faptul că Ordonanţa de Urgenţă creează un paralelism legislativ în ceea ce priveşte transportul gratuit al elevilor, continuând confuzia dezastruoasă care a fost creată de OUG nr. 50/2021. Astfel, elevii în continuare nu vor beneficia de gratuitate, în ciuda faptului că acest drept este prevăzut în mod clar şi explicit în lege.

Existenţa unei confuzii cu privire la suprapunerea alocaţiei forfetare cu gratuitatea elevilor la transportul judeţean a fost susţinută inclusiv de către reprezentantul Ministerului Transporturilor, acesta subliniând faptul că transportul judeţean este serviciu public şi că se pot oferi compensaţii. De asemenea, propunerea Ministerului Educaţiei nu a fost agreată de către reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi Curţii de Conturi în totalitate.

Ministerul Educaţiei a încercat, la nivelul discuţiei, să prezinte suma forfetară ca pe o variantă de compromis, spunând că nu pot face altceva şi că nu există altă soluţie. Totuşi, considerăm că soluţia este una cât se poate de simplă, pe care o solicităm de 2 ani de zile: simpla respectare a legii. De asemenea, aceştia au recunoscut faptul că OUG nr. 50/2021, pe care până acum au apărat-o repetat de criticile noastre, a fost o greşeală şi un dezastru.

Ne dezicem de orice formă de compromis care implică încălcarea legii şi Constituţiei României, şi solicităm ferm retragerea proiectului de OUG şi asigurarea sumelor de la bugetul de stat pentru judeţe!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version