Educatie

Asociaţiile Elevilor: Efectele negative ale OUG privind decontarea transportului elevilor

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMs) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) susţin că adoptarea OUG privind decontarea transportului elevilor are un efect negativ.

La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul judeţean. Astfel, elevii se duc şi primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, aceasta nu a fost încă pusă în aplicare, nefiind prevăzut, încă de la elaborarea bugetului de stat, nici măcar 1 leu pentru transportul elevilor. Ministerul Educaţiei încearcă să se dezică de responsabilitatea sa, creând impresia în spaţiul public că problema se va rezolva.

Mai mult, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prevede anumite tarife maximale de decontare a navetei. În contextul în care preţul real al navetei diferă faţă de preţul prevăzut în lege, elevilor le va fi fie decontată naveta parţial, fie nu le va fi decontată deloc, fapt care s-a întâmplat în trecut din cauza HG 863/2016.

Menţionăm că asociaţiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să organizeze o dezbatere publică pe conţinutul proiectului de ordonanţă de urgenţă. Precizăm faptul că organizarea unei dezbateri este obligatorii în acest caz, aşa cum prevede articolul 7, alin.(9) din Legea nr.52/2003. În ciuda faptului că dezbaterea nu a avut loc, astăzi va fi votat proiectul de OUG, încălcându-se legea.

În acest sens, asociaţiile de elevi vor protesta astăzi în faţa Guvernului, respectiv în faţa Prefecturilor din judeţele lor. De asemenea, încurajăm toţi elevii din ţară să poarte astăzi o banderolă albă, în semn de grevă japoneză.

Solicităm guvernanţilor să nu adopte proiectul în următoarea şedinţă de Guvern şi să organizeze în cel mai scurt timp posibil o dezbatere publică împreună cu reprezentanţii elevilor cu privire la proiectul de ordonanţă.

„Ne luptăm cu transportul elevilor de ani de zile, iar în contextul în care situaţia legislativă era clară, propunerea unei modificări şi aducerea ei la forma trecută, măsură dovedită drept ineficientă în trecut, dă dovadă de ignoranţă faţă de nevoile elevilor. Elevii au nevoie de acces la educaţie în mod echitabil, însă acest lucru nu se poate realiza decât prin măsuri reale”, Ariana Dudună, preşedinte AEC.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version