Educatie

Asociaţia Zi de Bine: BookTruck, biblioteca mobilă care va împrumuta gratuit cărţi în satele fără bibliotecă funcţională

Vacanţa a sosit, iar Asociaţia Zi de Bine împreună cu Asociaţia Culturală Cărţile pe Faţă pleacă la drum cu BookTruck, o bibliotecă mobilă care va împrumuta gratuit cărţi în sate din judeţul Cluj. O dubă obişnuită urmează să fie transformată radical într-o bibliotecă inedită şi prietenoasă, pentru copiii şi tinerii care vor să descopere lumea prin intermediul cărţilor. BookTruck va putea găzdui 1000 de cărţi, care vor fi gestionate cu un soft special de bibliotecă.

BookTruck va ajunge la peste 20 de comunităţi din judeţul Cluj, va sta câte o zi în fiecare sat, şi va reveni lunar pentru iubitorii de carte. Pe lângă cărţi, copiii şi tinerii vor putea participa la diverse ateliere, lecturi şi activităţi interactive, şi în plus, vor afla ce înseamnă o bibliotecă vie (human library). Mai exact, persoane care activează în diverse domenii profesionale vor fi invitate să le povestească tinerilor ce înseamnă să fii medic, IT-ist, mecanic, arhitect sau actor.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 30.000 Euro şi este asigurat de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România şi UniCredit Bank.

„BookTruck este un proiect menit să îi ajute pe tineri să crească, să îndrăznească să viseze şi să se dezvolte prin intermediul lecturii. Astfel de experienţe le oferă tinerilor noi perspective asupra vieţii şi îi poate ajuta să îşi transforme visurile în realitate”, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE.

BookTruck se adresează în primul rând copiilor şi tinerilor, dar va avea cărţi pentru toate categoriile de vârstă. Oamenii din comunităţile unde va ajunge BookTruck vor putea împrumuta câte 4 cărţi pe lună şi le vor putea returna oricând, într-o cutie special amplasată într-un loc public din sat. Totodată, vor putea să le împărtăşească voluntarilor şi ce alte titluri ar mai dori să împrumute din BookTruck. În fiecare sat, biblioteca mobilă va rămâne parcată într-un loc central şi accesibil tuturor, de exemplu în curtea şcolii, în faţa magazinului satului sau lângă căminul cultural. În fiecare lună, peste 500 de copii şi tineri vor putea beneficia de cărţile şi activităţile BookTruck.

Exteriorul bibliotecii mobile va fi complet colorat, cu marchize pe ambele părţi, care să protejeze de soare şi ploaie, va fi dotat cu pouf-uri şi rafturi mobile, astfel încât doritorii să poată consulta cărţi şi fără să intre înăuntru.

„Doar în judeţul Cluj sunt peste 300 de sate, dintre care foarte puţine au şi o bibliotecă publică funcţională. Dorinţa noastră este ca pe termen mediu şi lung să ajutăm la crearea unor biblioteci permanente la sat, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. O astfel de bibliotecă mobilă poate fi sămânţa care să arate că lectura este şi o formă de grădinărit, una prin care, rând cu rând, ne cultivăm pe noi”, a adăugat Victor Miron, Fondatorul Asociaţiei Culturale Cărţile pe Faţă.

Iniţiată de către Victor Miron, încă din anul 2014, Asociaţia Culturală Cărţile pe Faţă a pornit cu o campanie de promovare a lecturii. În cadrul primei acţiuni oamenii au fost încurajaţi să posteze pe reţelele de socializare o poză cu o carte în dreptul feţei, susţinând astfel ideea că acele cărţi sau titluri ne reprezintă şi ne recomandă mai puternic decât aspectul fizic.

Cei care vor să contribuie pentru ca BookTruck să aibă un fond de carte şi mai generos, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau îşi pot dona ziua de naştere. Mai multe metode prin care se poate susţine această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza .

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version