Connect with us

Comunicate

Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa” solicită Prim-Ministrului României să condamne actele rasiste, violente ale forțelor de ordine împotriva romilor

SCRISOARE  DESCHISA

 

In atentia:         Domnului Prim-Ministru Ludovic Orban

 

Stimate Domnule Prim-Ministru,

In numele Asociatiei Partida Romilor ”Pro-Europa” si in numele comunitatilor de romi, va adresez prezenta Scrisoare Deschisa, prin care va solicitam sa condamnati modul abuziv, rasist si violent in care unii reprezentanti ai fortelor de ordine s-au manifestat fata de romi, in cadrul interventiei fortelor de ordine pentru a preveni si sanctiona incidente violente, conflicte in interiorul comunitatii de romi.

Totodata, va solicitam, Domnule Prim-Ministru, sa va asigurati si sa ne asigurati ca cei vinovati de acte de violenta ori acte de abuz sau manifestari abuzive, rasiste, vor fi trasi la raspundere si vor suporta, deopotriva, rigorile legii.

Noi, romii, condamnam manifestarile, actele de violenta verbala si fizica savarsite de cetateni romani de etnie roma, manifestari nedemne, gratuite. Asemenea comportamente si atitudini nu se justifica.

Actele de violenta nu trebuie tolerate, ele trebuie condamnate si sanctionate potrivit legii. Respectarea legii este mai presus de orice purtare abuziva, manifestare rasista  ori acte de violenta savarsite de fortele de ordine sau de membrii comunitatii de romi .

Asemenea acte de violenta, manifestari abuzive, rasiste nu trebuie tolerate, ele trebuie condamnate in aceeasi masura.

Din pacate, aceste evenimente ne arata ca nu am invatat nimic din lectiile trecutului (Sclavie, Samudaripenul-Holocaustul uitat al romilor ori din conflictele inter-etnice de dupa Revolutia din Decembrie 1989).

Inexistenta climatului pasnic de convietuire si conflictele la nivelul comunitatilor de romi ne aduc in atentie esecul politicilor de coeziune sociala, in fapt, esecul clasei politice.

Noi, romii, declaram ca respectarea legilor impuse de autoritati reprezinta o datorie pentru fiecare comunitate, familie, cetatean, indiferent de apartenenta etnica sau religioasa.

Trebuie sa respectam, trebuie sa protejam pentru a fi protejati si pentru a convietui intr-un climat armonios, intr-un climat de pace. Abuzul, violenta trebuie sa inceteze si cei vinovati trebuie trasi la raspundere.

 

Domnule Prim-Ministru suntem obligati sa reluam un apel public caruia nu ati dorit sa ii dati curs.

La inceputul lunii martie, 2020, in cadrul dialogului cu Presedintele Romaniei,  am subliniat cateva aspecte, aspecte impartasite de Excelenta Sa. Mai mult, ni s-a solicitat sa va aducem la cunostiinta urmatoarele:

  • Pandemia nu are etnie si nu trebuie sa etnicizam criza sanitara majora,
  • Combatem stirile false si sustinem dreptul cetatenilor, fara deosebire de etnie, la o corecta si responsabila informare,
  • Actionam, prin colaborare si coordonare, cu institutiile nationale, judetene si locale, in vederea unei informari corecte a cetatenilor si pentru a combate starile conflictuale, eventualele violente fizice, verbale.

Sprijinim, prin intermediul structurilor locale si judetene ale Asociatiei Partida Romilor ”Pro-Europa”, actiunile si implementarea masurilor in vederea eradicarii pandemiei in comunitatile de romi si, totodata :

  • In acest sens, am propus infiintarea la nivel judetean a unui Grup de Lucru Mixt, format din reprezentanti ai institutiilor deconcentrate, la nivel judetean, si reprezentanti ai societatii civile,
  • Grupul de Lucru Mixt are un caracter consultativ, in cadrul caruia reprezentantii  Asociatiei Partida Romilor”Pro-Europa” sprijina initiativele, masurile de informare si combatere a epidemiei in randul comunitatilor de romi.

Astfel, va aduc la cunostinta disponibilitatea totala a Asociatiei Partida Romilor ”Pro-Europa” de a pune la dispozitia institutiilor abilitate resursele umane si infrasctructura nationala, in scopul coordonarii actiunilor de combatere a starii medicale de urgenta in comunitatile de romi.

In incheiere, vreau sa fac un apel la cetateni romani de etnie roma :

Dragi romi, Frati romi,

Cultura poporului nostru rom, traditiile, legile noastre nescrise,  ne definesc ca fiind un popor demn, un popor de supravietuitori. Sclavia, Samudaripenul- Holocaustul uitat al romilor, istoria noastra este o istorie despre -Supravietuire.

Noi, romii, stim cum sa supravietuim, stim cum sa ne pastram credinta, stim cum sa trecem peste momentele grele! Dragostea noastra fata de viata, dragostea noastra fata de familie si de oameni, in general, ne obliga la responsabilitate!

Nu ne panicam si incetam orice forma de violenta in interiorul si in afara comunitatii si respectam regulile impuse de autoritati!

Si, mai facem ceva, spunem MULTUMESC tuturor celor care lupta in linia intai: medici, asistente, personal medical, personal de ordine si asistenta sociala!

 

BUT SASTIMOS SEAVALE!

MULTA SANATATE!

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință