Connect with us

Social

ASCPD cere modificarea procedurii privind modul de comunicare a rezultatelor obţinute de candidaţii la Evaluarea Naţională

Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitatea şi Protecţia Datelor (ASCPD) solicită modificarea procedurii privind modul de comunicare a rezultatelor obţinute de candidaţii la evaluarea naţională, potrivit unui comunicat al ASCPD.

ASCPD salută demersurile şi implicarea Ministerului Educaţiei în protejarea datelor cu caracter personal prin întocmirea şi transmiterea Instrucţiunilor referitoare la „anonimizarea” datelor personale ale elevilor participanţi la evaluarea naţională 2020 – admiterea la liceu (Adresa nr. 148/RLB/16.06.2020), precum şi prin întocmirea Notei de informare pentru părinţi /tutori/elevi referitoare la protecţia datelor personale în contextul organizării evaluării naţionale pentru absolvenţii de clasa a VIII-a (parte a Procedurii 2217/GDIP/12.06.2020 adoptată de Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar).

„Apreciem acest demers ca fiind un pas extrem de important în privinţa asigurării conformităţii sistemului de învăţământ din România în relaţie cu Regulamentul General privind Protecţia Datelor Personale (UE) nr. 679/2016. Remarcăm, totuşi, că articolul 5, alin. 2 din Procedura privind modul de comunicare a rezultatelor obţinute de candidaţii la Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2019-2020 prevede că unitatea de învăţământ ia măsurile care se impun pentru ca părinţii, reprezentanţii legali ai elevului să completeze formularul intitulat consimţământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în vederea desfăşurării examenului de evaluare naţională/admitere la liceu”, menţionează ASCPD.

Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitatea şi Protecţia Datelor consideră că temeiul invocat ca bază a prelucrării datelor personale este „eronat” şi solicită modificarea procedurii privind modul de comunicare a rezultatelor obţinute de candidaţii la evaluarea nţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2019-2020.

În acest sens, ASCPD anunţă că a transmis o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Direcţiei Generale Învăţământ Preuniversitar, solicitând eliminarea formularului de consimţământ şi a referirilor la consimţământul părinţilor/reprezentanţilor legali din cuprinsul procedurii menţionate şi din nota de informare, precum şi pe cele privind interzicerea participării la evaluarea naţională în lipsa consimţământului.

„Totodată, ASCPD atrage atenţia că utilizarea consimţământului ca temei de prelucrare a datelor ar putea avea ca efect îngrădirea dreptului la educaţie al elevilor pe de-o parte, cât şi încălcarea principiului echităţii prevăzut la art. 5, alin. 1., lit. a) din Regulamentul (EU) 2016/679 şi implicit a principiului privind reducerea la minimum a datelor, prevăzut la art. 5, alin. 1., lit. c) al Regulamentului”, se mai arată în comunicat.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință