Proiectul ŞURA: Laborator de experimentare şi implicare civică incluzivă răspunde, într-un mod integrat, nevoilor comunităţii identificate în cadrul întâlnirilor cu locuitorii satului din ultimii ani: necesitatea consolidării comunităţii, crearea unei infrastructuri necesare pentru implicare civică, organizarea de activităţi extra -şcolare şi de includere socio-culturală a grupurilor vulnerabile.
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni în satul Archita, comuna Vânători, judeţul Mureş. Este dezvoltat de Fundaţia Mihai Eminescu Trust, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Sloganul programului este Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă şi incluzivă. Finanţarea totală a proiectului este de 270.804 Euro, din care finanţarea EEA Grants este de 240.804 Euro, la care se adaugă o cofinanţare de 30.000 din partea Fundaţiei Mihai Eminescu Trust. Scopul proiectului este cultivarea activismului social pentru creşterea coeziunii sociale în rândul membrilor comunităţii din satul Archita.
Primele activităţi de activare civică a comunităţii au început în luna iunie, când patru ateliere de educaţie non- formală au fost organizate pentru 30 de copii din clasele I-IV şi V-VIII, alături de voluntari ai Fundaţiei Mihai Eminescu Trust şi în strânsă colaborare cu şcoala generală din localitate. Printr-o abordare ludică, micuţii au învaţat să se autocunoască, au aflat mai multe despre meserii şi oportunităţile profesionale în satul lor, precum şi ceea ce înseamnă voluntariatul. Au făcut cunoştinţă cu un practicant de karate şi un meşteşugar local în sculptura lemnului în cadrul atelierului dedicat hobby-urilor şi pasiunilor.
Aceste activităţi vor continua până la finalul lunii iulie, cu alte cinci ateliere în care copiii vor interacţiona cu membrii unei trupe de dans modern din Sighişoara, vor discuta cu un expert financiar, cu un ţesător tradiţional şi vor avea ocazia să afle lucruri interesante despre emoţii alături de un conferenţiar universitar din cadrul unei Facultăţi de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la o universitate de prestigiu. Toate atelierele au ca scop motivarea implicării unui nucleu de tineri în înfiinţarea şi funcţionarea Clubului de Activism Civic „Şura”.
Totodată, în cadrul proiectului a fost organizată o întâlnire cu părinţii şi copiii din comunitate la care au participat mai mult de 50 de persoane. Într-un cadru relaxat, membrii Fundaţiei responsabili cu implementarea proiectului au socializat cu participanţii şi au facilitat discuţiile pentru a identifica potenţiale iniţiative civice, precum şi care sunt dorinţele şi aşteptările acestora cu privire la implicarea lor şi a copiilor în proiect. Întâlnirea a fost organiza tă în grădina şurii unde se va desfăşura proiectul.
În luna iulie se lansează licitaţia pentru contractarea lucrărilor de restaurare şi refuncţionalizare a şurii într -un spaţiu comunitar multifuncţional, iar în luna august este previzionată începerea propriu-zisă a lucrărilor.
Proiect derulat de ŞURA: Laborator de experimentare şi implicare civică incluzivă se doreşte a fi un model ce poate fi replicat în viitor şi în alte sate din zonă şi care transpune convingerea Fundaţiei Mihai Eminescu Trust că o societate este mult mai puternică când cetăţenii săi sunt implicaţi activ în dezvoltarea comunităţilor lor pentru a deveni actori activi ai schimbării.
Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).
Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile.
Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului şi consolidând în acelaşi timp relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.