Connect with us

Sanatate

Arafat: Ne aşteptăm la creşterea cazurilor de COVID. Dacă măsurile sunt aplicate corect, o scădere va fi peste 30 de zile

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri că, în prezent, autorităţile se aşteaptă ca numărul cazurilor de COVID să crească, adăugând, însă, că în măsura în care noile măsuri aprobate de Guvern vor fi aplicate corect, peste 30 de zile este aşteptată o scădere a infectărilor.

„La acest moment, ne aşteptăm să continue creşterea. Deci, eu nu pot să vă spun că mă aştept să scadă, dar măsurile care s-au luat, plus măsurile astea, sperăm că vor duce la o stabilizare şi la începerea scăderii. La aceste măsuri pot fi adăugate alte măsuri în zonele în care, bineînţeles, situaţia este mai gravă decât în altele şi unde necesită măsuri suplimentare, astea nu s-au anulat, rămân valabile astfel de măsuri”, a afirmat Raed Arafat la Palatul Victoria.

El a subliniat că după discuţiile purtate cu epidemiologii, s-a stabilit ca noile măsuri care au fost adoptate joi seară de Guvern să fie impuse pentru 30 de zile, pentru a avea efect.

„Să putem să evaluăm impactul lor şi de aceea nu sunt pe 14 zile, ci sunt pe 30 de zile, ca să fim siguri că avem ce evalua la 30 de zile, să fie două cicluri de 14 zile, cel puţin. Efortul nostru, al tuturor, poate că va duce, într-adevăr, la scăderea incidenţei. Împreună putem, într-adevăr, dacă implementăm aceste măsuri corect, să ajungem ca peste o lună să vedem chiar şi o scădere”, a spus Arafat.

Guvenul a adoptat joi seara o ordonanţă de urgenţă privind achiziţia de materiale sanitare şi echipamente în valoare de 67 milioane euro, a anunţat, vineri, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a precizat că, printre altele, vor fi cumpărate trei milioane de teste rapide pentru COVID-19 şi 10 milioane de seringi pentru viitoare campanie de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.

„Ieri s-a aprobat ordonanţa de urgenţă privind stocurile strategice, modificarea anexei şi a echipamentelor care se achiziţionează prin ONAC pentru stocurile strategice şi prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. S-au adăugat următoarele tipuri de echipamente (…): teste rapide antigen care urmează să fie folosite conform indicaţiilor în mod deosebit pentru persoanele simptomatice – trei milioane de teste; măşti chirurgicale, pentru că în stocurile strategice aveam doar măşti FFP2, FFP3 şi este necesar să introducem şi măştile chirugicale pentru anumite categorii de personal – cinci milioane de bucăţi; seringi – 10 milioane de bucăţi. Motivaţia este pregătirea pentru campania de vaccinare care va fi în cazul în care începem vaccinarea pentru SARS-CoV-2. Este posibil ca aceste vaccinuri să nu vină în doze unice, ci să vină multidoze. Astfel, ne pregătim să nu ajungem la o criză de seringi la momentul respectiv”, a precizat Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Alte echipamente care vor fi achiziţionate sunt: 1.500 de ventilatoare pentru ventilaţie noninvazivă, 1.000 de sisteme de livrare oxigenoterapie în flux mare, 3.000 de concentratoare de oxigen individuale şi 50 de mare capacitate, 500 analizoare portabile pentru gaze sanguine şi electroliţi, pentru analize importante pentru Terapie intensivă, 500 aspiratoare portabile pentru secreţii.

Raed Arafat a menţionat că suma totală estimată pentru achiziţionarea acestor echipamente este de 67 de milioane euro.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință