Administraţia locală din oraşul Pecica a lansat un proiect cu finanţare europeană pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile, cu o valoare totală de aproximativ un milion de euro, care va include construirea unui centru de zi şi servicii ţintite pentru acces mai bun la educaţie şi sănătate.
Proiectul „Creşterea incluziunii şi abilitării romilor în Oraşul Pecica” a obţinut finanţare europeană anul trecut şi este derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, Primăria şi Asociaţia Culturală a Minorităţilor din Pecica.
Autorităţile locale spun că urmăresc „creşterea incluziunii şi abilitării romilor” prin dezvoltarea de servicii sociale, educaţionale, de ocupare, pentru sănătate, de abilitare şi derularea unei campanii de conştientizare antidiscriminare.
„Proiectul presupune înfiinţarea de noi servicii şi dezvoltarea unor programe care să vină în sprijinul bărbaţilor, femeilor şi tinerelor aparţinând grupurilor vulnerabile, cu prioritate de etnie romă, pentru a-şi afirma drepturile, a participa la viaţa comunităţii şi la activităţi de abilitare. În acest scop, pe tot parcursul proiectului se vor desfăşura întâlniri a câte 10 – 20 participanţi cu persoanele identificate din grupul ţintă, în funcţie de specificul activităţilor. În grupul ţintă sunt incluse în total 1.906 persoane, din care 1.335 sunt de etnie romă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Pecica.
Pentru un număr de 707 persoane de etnie romă se va asigura creşterea accesului la servicii sociale, educaţionale, recreativ-sportive, de ocupare şi de sănătate, în principal prin înfiinţarea unui Centru de zi. Centrul va fi o clădire multifuncţională pentru consiliere şi sprijin, lângă Şcoala Primară nr. 1 Pecica. Copiii şi tinerii vor putea face mişcare pe noul teren de sport (fotbal, baschet, volei şi tenis de câmp), urmând să fie organizate competiţii sportive şi excursii.
De asemenea, pentru un număr de 628 persoane aflate în situaţii de vulnerabilitate, de risc sau care se confruntă cu diverse forme de excluziune socio-economică, vor fi derulate programe de dezvoltare a abilităţilor parentale, de management şi gestionare a propriilor resurse.
„Se va pune accent şi pe cultură, tradiţiile, obiceiurile şi modul de viaţă, inclusiv ocupaţiile tradiţionale ale comunităţii rome din oraşul Pecica. Comunitatea romă va fi încurajată să îşi facă cunoscute valorile culturale prin organizarea unei expoziţii de ocupaţii şi meserii tradiţionale, porturi şi obiceiuri, a unui festival cultural şi realizarea unui material documentar (carte şi material foto/video) despre viaţa comunităţii rome din Pecica. De asemenea, se va oferi sprijin pentru dezvoltarea competenţelor muzicale pentru copii şi tineri romi în scopul păstrării şi promovării tradiţiilor”, se mai arată în comunicat.
Finanţarea va include organizarea unei campanii pe teme anti-discriminare pentru populaţia majoritară, „promovând respectarea drepturilor romilor, combaterea atitudinilor antirome, stereotipurilor şi hărţuirii”.
Valoarea totală a proiectului este de 4.853.595 lei, finanţarea fiind asigurată prin Granturile SEE (Spaţiului Economic European) şi Norvegiene 2014-2021 şi Guvernul României. Perioada de implementare este de 22 de luni, până în 2024.