Connect with us

Social

Aproximativ 73% dintre români sunt de acord impozitarea progresivă şi cu scutirea de impozit pe salariul minim

Aproximativ 73% dintre români sunt de acord cu scutirea de impozitare pentru cei care câştigă salariul minim pe economie, impozitarea progresivă a veniturilor

Aproximativ 73% dintre români sunt de acord cu scutirea de impozitare pentru cei care câştigă salariul minim pe economie, impozitarea progresivă a veniturilor şi impozitarea suplimentară a celor care poluează, potrivit studiului „Valori şi atitudini de tip progresist în România”, realizat pe baza datelor unui sondaj de opinie efectuat la comanda Fundaţiei Friedrich Ebert România.

Potrivit sursei citate, studiul explorează atitudinile şi percepţiile românilor faţă de o serie de teme precum impozitarea, salariile, protecţia socială, politicile de mediu, dar şi reprezentări privind rolul statului, funcţionarea sistemului de sănătate şi educaţie.

„Există o susţinere consistentă pentru un spectru larg de politici care pot genera mai multă egalitate socială. Astfel, marea majoritate a respondenţilor ar fi de acord cu mărirea a cel puţin unui tip de impozit dintre cele evaluate. În acelaşi timp, există o susţinere ridicată pentru scutirea de impozitare pentru cei care câştigă salariul minim pe economie (73%), pentru impozitarea progresivă a veniturilor (73%), precum şi pentru impozitarea suplimentară a celor care poluează (73% acord)”, susţin autorii studiului.

În general, datele indică nivele ridicate de susţinere economică pentru grupurile vulnerabile, inclusiv prin politici de locuire favorabile celor care nu îşi pot permite locuinţe decente.

„La întrebarea în ce măsură statul ar trebui să îi ajute pe cei care au venituri atât de mici încât nu îşi pot permite să închireze sau să cumpere o locuinţă, 87% îşi exprimă acordul cu o astfel de măsură (în foarte mare măsură şi în mare măsură). 66% din populaţia României consideră că statul ar trebui să plafoneze valoarea chiriilor, în timp ce 26% nu sunt de acord cu o astfel de măsură”, conform sursei citate.

Datele sondajului arată o susţinere aproape unanimă faţă de creşterea salariului minim pe economie: 82% dintre respondenţi sunt total de acord, iar alţi 10% sunt de acord.

Totodată, 73,3% din respondenţi consideră că o societate este justă în măsura în care are grijă de săraci şi de cei care au nevoie de ajutor indiferent de context (puternic de acord şi de acord), în timp ce 10,7% se opun acestei idei.

De asemenea, peste două treimi dintre respondenţi consideră că statul ar trebui să ţină cont mai mult de ce vor angajaţii decât de ce vrea patronatul (71%, faţă de 21% care sunt în favoarea patronatului).

În acelaşi timp, peste jumătate dintre subiecţi afirmă că statul ar trebui să acorde mai multă atenţie mediului de afaceri (55%, faţă de 33% care susţin contrariul).

În ceea ce priveşte sistemul de educaţie, acesta este perceput ca favorizând copiii care provin din familii înstărite de către marea majoritate a respondenţilor (59%), fiind mai puţin interesat de a îi încuraja pe cei mai buni şi talentaţi dintre elevi sau de a îi ajuta suficient pe copiii care au probleme de învăţare.

În ceea ce priveşte modalitatea de acces la serviciile de sănătate, o mare parte dintre români (84%) preferă ca serviciile de sănătate să fie gratuite pentru toţi cetăţenii, indiferent de contribuţiile pentru sănătate. Totuşi, un procent semnificativ (42%) consideră că accesul unei persoane la serviciile de sănătate trebuie să depindă de cât de mult plăteşte aceasta.

Doar 43% dintre respondenţi sugerează că ar plăti contribuţii mai mari dacă acest lucru s-ar reflecta în servicii medicale mai bune; majoritatea, însă, 57%, sunt mai degrabă opuşi ideii de a plăti contribuţii mai mari pentru servicii mai bune.

Studiul a fost realizat pe baza datelor unui sondaj de opinie efectuat la comanda Friedrich Ebert România de către CC SAS pe un eşantion de 3.666 de respondenţi, reprezentativ pentru populaţia adultă din România.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință