Connect with us

La zi

ANSVSA a demarat controalele specifice Sărbătorilor Pascale

ANSVSA, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a demarat controalele tematice specifice în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a demarat controalele tematice specifice în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure şi a preveni apariţia de toxiinfecţii alimentare.

Potrivit unui comunicat, la aceste acţiuni de control participă, alături de medicii veterinari, şi inspectori de specialitate din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene/a Municipiului Bucureşti şi circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO).

„Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc)”, se menţionează în comunicat.

Astfel, fiecare DSVSA judeţeană/a Municipiului Bucureşti a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie – 24 aprilie 2022 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice şi Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Potrivit ANSVSA, în perioada 28 martie 2022 – 24 aprilie 2022 este asigurată permanenţa activităţii prin programul prelungit la nivelul DSVSA (Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, n.r.) şi CSVSAO teritoriale (circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, n.r.), inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

„La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informaţii vor fi postate şi pe site-ul fiecărei DSVSA judeţene.”, se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, având în vedere situaţia epidemiologică la nivel naţional, în direcţia pestei porcine africane (PPA), se vor respecta cu stricteţe cerinţele sanitare veterinare, privind mişcarea porcinelor şi a altor specii de animale.

Totodată, în perioada menţionată vor fi organizate controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a prevederilor legale privind PPA (pesta porcină africană, n.r.) şi vor fi aplicate măsuri cu privire la monitorizarea circulaţiei pe teritoriul naţional a porcinelor vii, între exploataţii şi de la exploataţii către abatoarele autorizate sanitar veterinar.

De asemenea, vor fi aplicate măsuri cu privire la monitorizarea circulaţiei pe teritoriul naţional a cărnii de porc şi produselor obţinute din carne de porc sau care conţin carne de porc.

Ca urmare a confirmării scrapiei în anumite judeţe, se monitorizează circulaţia ovinelor şi caprinelor destinate sacrificării, respectiv întregul traseu de la ferme sau exploataţii de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar.

Potrivit ANSVSA, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate, în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita în baza tematicilor de control comune şi ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

Acţiunile de control vor avea în vedere verificarea modului în care sunt respectate unele cerinţe privind sacrificarea animalelor.

Conform sursei citate, funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (premergătoare Paştelui catolic), respectiv, în perioada 9-23 aprilie (premergătoare Paştelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

„Decizia privind organizarea activităţii din punct de vedere sanitar veterinar în locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării sau prefecturi şi numai dacă în aceste locuri se respectă condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a SNCU, stabilite de legislaţia sanitară veterinară”, se mai precizează în comunicat.

În cazul în care, în baza unei analize detaliate, se dispune organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor, responsabilitatea privind garantarea siguranţei alimentelor revine DSVSA şi autorităţilor locale.

Totodată, controalele oficiale tematice, în spaţiile şi locurile în care se comercializează peştele şi produsele din pescuit, vor fi intensificate în perioadele 23-25 martie 2022 şi 7-10 aprilie 2022, precum şi în perioada 14-17 aprilie 2022 (cu ocazia sărbătorilor religioase de Bunavestire, Florii catolice şi Florii ortodoxe).

„Alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon etc. se pot comercializa în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, aflate sub controlul personalului de specialitate din cadrul DSVSA judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii din cadrul DSVSA judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni contravenţionale, vor reţine oficial produsele alimentare, care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor, dirijându-se către unităţile de neutralizare.”, se mai precizează în comunicat.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință