Social

ANPC: Peştele şi produsele din peşte nu trebuie achiziţionate din locuri neautorizate

Peştele şi produsele din peşte nu trebuie achiziţionate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare

Peştele şi produsele din peşte nu trebuie achiziţionate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă, astfel încât există riscul cumpărării unui produs care poate afecta sănătatea consumatorilor, arată Paul Anghel, director general al ANPC.

„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a scris joi reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pe pagina sa de Facebook.

Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea, Paul Anghel subliniază că trebuie avute în vedere mai multe aspecte. Astfel, o atenţie deosebită trebuie acordată aspectului exterior al produsului pentru o primă apreciere asupra gradului de prospeţime. Nu trebuie achiziţionate produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, cu miros şi culoare modificate.

De asemenea, consumatorii trebuie să refuze peşte şi produse din peşte pentru care au îndoieli privind gradul de prospeţime.

„Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi a produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului”, arată sursa citată.

De asemenea, Anghel sfătuieşte consumatorii ca atunci când cumpără produse din peşte refrigerate sau congelate să acorde o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului şi condiţiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare, cât şi la domiciu. Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective, subliniază directorul general al ANPC.

„Avertizez asupra faptului că este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a precizat Anghel.

Pe de altă parte, acesta recomandă să nu fie achiziţionate produse la care se constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj şi să se acorde o atenţie deosebită modului de prezentare a ambalajului.

„Nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului”, susţine Paul Anghel.

Potrivit acestuia, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţa flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropiu şi neautorizat, peşte sărat (şprot şi platică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigură temperatura de depozitare stabilită de producător.

Lasă un răspunsAnulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință

Exit mobile version