Connect with us

Social

ANOFM: Proiecte cu finanţare europeană pentru integrarea pe piaţa muncii a tinerilor NEETs

Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din Iaşi, Hunedoara şi Bacău vor susţine peste 2.500 de tineri cu vârste între 16 şi 29 de ani, care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii

Agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM) din Iaşi, Hunedoara şi Bacău vor susţine peste 2.500 de tineri cu vârste între 16 şi 29 de ani, care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii din diverse motive (lipsa oportunităţilor de ocupare, lipsa competenţelor cerute etc.) şi care nu sunt cuprinşi în programe de educaţie sau formare, să intre pe piaţa muncii.

Cele trei proiecte câştigate au o valoare totală de aprox. 9 milioane de euro, sunt finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU), şi vizează atragerea tinerilor către Serviciul Public de Ocupare (SPO) şi includerea lor în programele de formare profesională, evaluarea competenţelor, acordarea de sprijin pentru angajare sau pentru înfiinţarea şi finanţarea propriilor afaceri.
AJOFM Hunedoara, în parteneriat cu AJOFM Bihor şi cu două companii private vor implementa la nivelul regiunilor Vest şi Nord-Vest proiectul SICONET – Servicii Integrate, Calificare şi Ocupare pentru Tinerii NEETs, prin care vor asigura măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă pentru 1.051 tineri NEETs şomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare.

Din cei 1.051 tineri identificaţi pentru a beneficia şi de servicii de medierea Muncii, 896 vor fi incluşi în programele de formare profesională, iar 469 vor fi sprijiniţi să se angajeze, inclusiv prin activităţi de susţinere a antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu. Practic, vor fi asigurate servicii de acompaniere la locul de muncă pentru 160 tineri din categoria greu şi foarte greu ocupabili şi va fi susţinută înfiinţarea a 14 firme ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanţare prin acordarea ajutorului de minimis în valoare de 25.000 de euro /afacere şi crearea şi ocuparea a 14 locuri de muncă.

Proiectul câştigat de AJOFM Hunedoara are valoarea de 3.999.425,19 euro şi va fi implementat pe o perioadă de 24 de luni.

AJOFM Iaşi, în parteneriat cu AJOFM Maramureş şi cu alte două entităţi private vor implementa proiectul Pregătit pentru viitor, la nivelul judeţelor Iaşi şi Maramureş şi vizează creşterea şanselor de ocupare pentru alţi 1.051 de tineri din cele două judeţe. 840 dintre ei, şomeri cu nivelurile de ocupabilitate mediu, greu şi foarte greu vor participa la programe de formare profesională, iar 455 vor fi sprijiniţi în vederea angajării, inclusiv prin activităţi de susţinere a antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu, printre obiectivele proiectului fiind şi înfiinţarea a 36 firme ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanţare prin acordarea ajutorului de minimis în valoare de 25.000 de euro /afacere şi crearea şi ocuparea a 36 locuri de muncă.

Totodată, în cadrul proiectului vor fi organizate 6 burse ale locurilor de muncă. Valoarea proiectului este de 3.981.159 euro, iar perioada de implementare este de 24 de luni.

Cel de-al treilea proiect, INSTAF – Integrare si sprijin pentru tinerii NEETs prin angajare şi formare profesională, va fi implementat de AJOFM Bacău la nivelul regiunii Nord – Est, pentru a sprijini 450 tineri NEETs, şomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, să îşi găsească un loc în piaţa muncii prin servicii de formare profesională, mediere, angajare şi antreprenoriat.

Cei 450 de tineri vor fi înregistraţi şi profilaţi la SPO şi vor beneficia de servicii de mediere, informare şi consiliere, inclusiv participare la programe de formare profesională organizate în funcţie de cerinţele pieţei muncii şi nivelul de pregătire şcolară al tinerilor din grupul ţintă.

De asemenea, vor fi înfiinţate 12 firme ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanţare prin acordarea ajutorului de minimis în valoare de 25.000 de euro /afacere şi crearea şi ocuparea a 12 locuri de muncă şi va fi organizată o bursă a locurilor de muncă. Valoarea proiectului este de 999.927 euro.

Iniţiativele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) nu se opresc la cele menţionate. În luna iulie 2021, ANOFM a depus la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AMPOCU) un proiect care are ca scop integrarea tinerilor NEETs pe piaţa muncii, în valoare de aproximativ 236 milioane de lei, respectiv aproximativ 48 milioane de euro.

Acesta a fost deja validat, urmează publicarea ghidului solicitantului şi deschiderea apelului de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi, ulterior, demersurile pentru contractare.

Proiectul va fi implementat în regiunile Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia şi Centru şi urmăreşte creşterea oportunităţilor pentru încadrarea a 7.950 tineri NEETs cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, şomeri înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO).

În evidenţele ANOFM, la finele lunii iulie a.c., erau înregistrate 37.577 persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani. Dintre acestea, 29.622 persoane au vârsta mai mică de 25 de ani.

Este considerat tânăr NEET persoana care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință