Connect with us

La zi

Temperaturi mai ridicate decît normalul perioadei şi precipitaţii deficitare pe întreg teritoriul României, săptămâna aceasta

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice perioadei, în săptămâna 25 iulie – 1 august 2022, pe întreg teritoriul României

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice perioadei, în săptămâna 25 iulie – 1 august 2022, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-vestice, iar precipitaţiile vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zona de sud-vest a ţării, potrivit estimărilor emise de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

În săptămâna 1 – 8 august 2022, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului.

Pentru săptămâna 8 – 15 august, estimările meteorologice ale ECMWF arată că temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, în timp ce cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în jumătatea nord-vestică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

În ultima săptămână de prognoză, respectiv în 15 – 22 august a.c., mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendinţă spre deficit în jumătatea sud-vestică a ţării, iar în rest va putea fi apropiat de cel normal.

Estimările meteorologice realizate de către ECMWF pentru patru săptămâni, respectiv 25 iulie – 22 august 2022, au fost publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este realizată faţă de media perioadei 2002-2021.

 Valul de căldură va continua şi în următoarea perioadă, astfel că în aproape toată ţara va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, începând de luni, 25 iulie, până joi, 28 iulie 2022, precizează ANM.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în intervalul menţionat va fi Cod galben de caniculă, valul de căldură persistând luni, 25 iulie, în jumătatea de sud-vest, iar apoi se va extinde din nou în cea mai mare parte a ţării. În special în regiunile vestice şi sudice disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În general, temperaturile maxime se vor situa între 33 şi 37 de grade Celsius.

De asemenea, marţi, 26 iulie, valul de căldură se va intensifica şi va intra în vigoare un Cod portocaliu de caniculă în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Muntenia şi vestul Transilvaniei şi al Maramureşului. În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37 – 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade Celsius şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință